Adana ve Osmaniye illerinde mısırda bakteriyel gövde çürüklüğü hastalığının saptanması ve biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması
Detection of bacterial stem rot disease in corn in Adana and Osmaniye provinces and investigation of biological control possibilities
  1. Tez No: 813196
  2. Yazar: MİZGİN KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Bakteriyel Gövde Çürüklüğü, Dickeya sp, Biyolojik kontrol, Corn, Bacterial Stalk Rot, Dickeya sp, Biological control
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Mısır bitkisinde Bakteriyel Gövde Çürüklüğü Hastalığına Dickeya sp. neden olmaktadır. Bu çalışma kapsamında Adana ve Osmaniye illerinde mısır Bakteriyel Gövde Çürüklüğü hastalığının saptanması ve biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması amaçlanmaktadır. Hastalığın yaygınlığı Ceyhan, Kozan ve Kadirli ilçelerinde incelenen tarlalarda sırasıyla ortalama %8, %9 ve % 40 olarak saptanmıştır. Hastalıkla bulaşık tarlalarda, hastalığın yaygınlık oranının %8-15 arasında olduğu belirlenmiştir. Dickeya sp. isimli bakteri, hasta bitkilerden izole edilmiş ve geleneksel yöntemler, MALDI-TOF MS ve PCR testleri kullanılarak tanılanmıştır. Patojenin toprakta varlığı tespit edilemezken sulama suyunda bulunduğu saptanmıştır. Hastalığın, patojen ile bulaşık sulama suyuyla mısır tarlalarına bulaşma riskinin olduğu bu çalışmayla ortaya konmuştur. Bu hastalığın biyolojik mücadelesiyle ilgili çalışma, 332 adet aday antagonist ile yapılmış ve in vivo koşullarda 84 adet antagonistin Dickeya sp.'ye antibakteriyel etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Patates dilimlerinde yapılan yarı in vivo denemelerde 84 antagonist izolatın altısı pozitif kontrolden daha az çürüme oluşturmuş ve iki antagonist izolat (X77 ve OG/1-12 kodlu izolatlar) çürüme gelişimini sırasıyla % 56 ve %27 oranında baskılamıştır. İki antagonist bakteri izolatının MALDI-TOF MS analizi ile Bacillus cinsine ait türler olduğu belirlenmiştir. Kimyasal mücadelesi olmayan bu hastalık ile mücadelede etkili bir bölgesel antagonistin saptanması biyolojik mücadele açısından ümitvar bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
The causal agent bacterial microorganism Dickeya sp. causes Bacterial Stalk Rot disease on corn plants. Within the scope of this study, it was aimed to detection of Bacterial Stalk Rot disease of corn in Adana and Osmaniye provinces and to investigate biological control possibilities. The prevalences of the disease in the fields examined were 8%, 9% and %40 in Ceyhan, Kozan and Kadirli counties, respectively. The disease incidences were between 8-15% ratios in disease contaminated fields. The suspicious bacterium Dickeya sp. isolated from diseased corn stalks, and then identified by using traditional methods, MALDI-TOF MS and PCR tests. The pathogenic bacterium did not detect in soil, however, the pathogen detected in irrigation water. Based on the study, pathogen contaminated irrigation water have a risk for corn fields. The research on the biological control of the disease was carried out with 332 candidate antagonists and it was determined that 84 representative antagonists had antibacterial effect on Dickeya sp. in in vivo conditions. In semi in vivo experiments on potato slices, six out of 84 antagonists caused rot on potato slicesless than the positive control, and two antagonists (strain X77 and strain OG/1-12) suppressed rot development by 56% and 27% ratios, respectively. Two antagonistic bacteria were identified as Bacillus sp. by MALDI-TOF MS analysis. Because of the non effective chemical control of the disease, having of an effective local antagonist is a promising result for biocontrol research.