COVID-19'un havayolu işletmelerinin performansı üzerindeki etkisi: Avrupa, Amerika ve Asya örneği
The impact of COVID-19 on the performance of airlines: The case of Europe, America and Asian
- Tez No: 813216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAHAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Havayolu İşletmesi, Performans, COVID-19, Airline Business, Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
COVID-19 salgını, 2020 yıllarının sonlarına doğru başlamış ve zaman ilerledikçe tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Neredeyse tüm sektörlerin etkilendiği bu süreçte, havacılık sektöründe de operasyonel ve finansal açıdan dalgalanmalar yaşanmıştır. Çalışmada, COVID-19 salgını öncesi ve COVID-19 salgını döneminde havayolu işletmelerinin performansları incelenmektedir. Çalışmanın amacı COVID-19 salgınının Avrupa, Amerika ve Asya bölgelerinde faaliyet göstermekte olan havayollarının performansları üzerindeki etkisinin, etkinlik değerleri aracılığıyla değerlendirilmesidir. Çalışmada, havayollarına ait finansal ve operasyonel değişkenlerden yararlanılarak 2018 – 2021 dönemi yıllık veriler kullanılarak veri zarflama analiz yöntemi uygulanmıştır. Veri zarflama analiz yönteminin ölçeğe göre sabit ve ölçeğe göre değişken getiri modelleri incelenmiş olup, COVID-19 salgınının Avrupa, Amerika ve Asya bölgelerinde faaliyet göstermekte olan havayollarının etkinlik değerlerinde dalgalanmalar meydana getirdiğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 epidemic started towards the end of 2020 and when it grew, it affected the whole world. In this process, where almost all sectors were affected, operational and financial fluctuations in the aviation industry were experienced. In the study, the performances of airline companies before the COVID-19 epidemic and during the COVID-19 epidemic period are examined. The aim of the study is to evaluate the impact of the COVID-19 epidemic on the performances of airlines operating in Europe, America and Asia through efficiency values. In the study, data envelopment analysis method was applied by using the annual rates of the 2018 – 2021 period by making use of the financial and variables of the airlines. Fixed to scale and variable to scale return models of the data envelopment analysis method have been examined, and it is possible that fluctuations in the efficiency values of the airlines operating in the European, American and Asian data of the COVID-19 epidemic occur.