Karpal tünel sendromunda ESWT ve düşük yoğunluklu lazer tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of Low-intensity laser and ESWT treatments in carpal tunnel syndrome
- Tez No: 813215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA FATİH YAŞAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF YAKŞİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Düşük yoğunluklu lazer tedavisi, Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Karpal tünel sendromu, Carpal tunnel syndrome, Extracorporeal shock wave therapy, Low intensity laser therapy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS), median sinirin karpal tünelde kompresyonu sonucunda ortaya çıkar. KTS en sık görülen tuzak nöropati sendromudur. Hasta özellikle ilk üç parmakta ve dördüncü parmağın radyal yarısında, geceleri kötüleşen karıncalanma ve uyuşmadan şikayet eder. Hafif ve orta derece KTS'de ilk tercih konservatif tedavidir. Bu çalışmada amaç idiyopatik KTS hastalarında, Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi (ESWT) ve Düşük Yoğunluklu Lazer (DYL) tedavilerinin etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif, randomize kontrollü ve tek merkezli olarak planlandı. Çalışmaya sinir iletim çalışmaları sonucu hafif veya orta derece KTS tanısı alan, 18-65 yaş arası 70 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Birinci gruba (G1) 3 hafta boyunca nötr el bilek splinti; ikinci gruba (G2) haftada 5 gün, 15 seans DYL tedavisine ek olarak 3 hafta boyunca nötr el bilek splinti, üçüncü gruba (G3) haftada 1seans, toplam 3 seans ESWT uygulaması ve 3 hafta boyunca nötr el bilek splinti uygulaması yapıldı. Tüm katılımcılar tedavi öncesi ve tedavi sonrası klinik muayene ve ultrasonografik olarak değerlendirildi. Katılımcıların ağrı ve parestezi değerlendirmeleri Vizüel Analog Skala (VAS) ile; fonksiyonel değerlendirmeleri Boston Semptom Şiddeti Ölçeği (BSŞÖ), Boston Fonksiyonel Durum Ölçeği (BFDÖ) ve Quick-DASH ile; nöropatik ağrı değerlendirmeleri ise The Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS) ölçeği ile yapıldı. El kavrama gücü dinamometre ile ölçüldü. Ultrasonografik değerlendirme distal palmar çizgi seviyesinden median sinir kesit alanı (MSKA) ölçümü ile yapıldı. Bulgular: Bu çalışmada grup içi değerlendirmede her 3 grupta tedavi sonrasında tedavi öncesine göre VAS ağrı, VAS parestezi, BSŞS, BFDS, Q-DASH, LANNS, el kavrama gücü ve MSKA değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı iyileşme saptandı. Gruplar arası değerlendirmede VAS ağrı, BSŞÖ ve Q-DASH skorlarında iyileşme DYL ve ESWT grubunda kontrol grubuna oranla üstün bulundu, DYL ve ESWT grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmadı. VAS parestezi ve BFDÖ skorlarında iyileşme ESWT grubunda kontrol grubuna oranla üstün bulundu. ESWT ve DYL grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmadı. LANNS, el kavrama gücü ve MSKA değerlerinde üç grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmadı. Sonuç:KTS tedavisinde el-el bilek splintine ek olarak uygulanan DYL ve ESWT ağrı kontrolünde etkin ve güvenilir bir tedavi seçeneğidir. KTS'de ESWT ve DYL'nin etkinliğini araştırmak için daha büyük vaka sayıları içeren ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Carpal tunnel syndrome (CTS) occurs as a result of compression of the median nerve in the carpal tunnel. It is the most common entrapment neuropathy syndrome. Patients complain of tingling and numbness that worsens at night, especially in the first three fingers and the radial half of the fourth finger. Conservative treatment is the first choice in the mild to moderate CTS. The aim of this study is to compare the effectiveness of Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) and Low Intensity Laser Therapy (LILL) treatments in idiopathic CTS patients. Materials and Methods: This study was planned as a prospective, randomized controlled, single-center study. 70 participants, aged 18-65, who were diagnosed with mild or moderate CTS as a result of nerve conduction studies, were included in the study. Participants were randomly divided into 3 groups. The first group (G1) received neutral wrist splint for 3 weeks; the second group (G2) received LILT treatment for 15 sessions, 5 days a week in addition to neutral wrist splint for 3 weeks, the third group (G3) received ESWT 1 session a week, a total of 3 sessions in addition to neutral wrist splint for 3 weeks. All participants were evaluated clinically and ultrasonographically before and after treatment. Participants were evaluated by Visual Analog Scale (VAS) for pain and paresthesia; Boston Symptom Severity Scale (BSSS), Boston Functional Status Scale (BFDS) and Quick-DASH for functional assessment; Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS) scale for neuropathic pain. Hand grip strength was measured with a dynamometer. Ultrasonographic evaluation was performed by measuring the median nerve cross-sectional area (MSCA) at the level of the distal palmar line. Results: Intra-group comparison revealed a statistically significant difference in VAS pain, VAS paresthesia, BSSS, BFDS, Q-DASH, LANNS, hand grip strength and MSCA after treatment compared to before treatment in all 3 groups. Intergroup comparison revealed a statistically significant difference in VAS pain, BSSS and Q-DASH scores, was found to be superior in the LILT and ESWT groups compared to the control group, and no statistically significant difference was detected between the LILT and ESWT groups. Improvement in VAS paresthesia and BFDS scores was found to be superior in the ESWT group compared to the control group. No statistically significant difference was detected between ESWT and LILT groups. No statistically significant difference was detected between the three groups in LANNS, hand grip strength and MSCA. Conclusion: LILT and ESWT applied in addition to hand-wrist splints in the treatment of CTS are effective treatment and reliable options. Further studies with larger case numbers are needed to investigate the effectiveness of ESWT and LILT in CTS.