Mersin lojistik sektöründe dönüştürücü liderliğin algılanan örgütsel performansa etkisi, girişimciliğin aracılık rolü
Mersin lojistik sektöründe dönüştürücü liderliğin algılanan örgütsel performansa etkisi, girişimciliğin aracılık rolü
  1. Tez No: 813225
  2. Yazar: GÖRKEM BURSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖZGÜR UĞUR ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Performans, aracılık etkisi, dönüştürücü liderlik, girişimcilik, Transformational Leadership, Entrepreneurship, Perceived Organizational Performance, Mediation Effect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmadaki asıl amaç dönüştürücü liderliğin algılanan örgütsel performansa etkisi, girişimciliğin aracılık etkisi irdelemektir. Çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, liderliğin ve dönüştürücü liderliğin kavram ve teorilerine ilişkin bilgiler; ikinci bölümde, performans ve örgütsel performansın kavramsal çerçeveleri, boyutları ve değerlendirme metotları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, girişimciliğin kavramsal çerçevesi, teorileri ve boyutları araştırılmıştır. Mersin lojistik sektöründe bulunan 400 çalışandan veri toplanmıştır. Veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesinde dönüştürücü liderliğin örgütsel performans üstünde pozitif ve olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Dönüştürücü liderliğin örgütsel performansına etkisinde girişimci davranışının kısmi aracılık etkisinin olduğuna dair bulguya ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of transformative leadership on perceived organizational performance, the mediating effect of entrepreneurship. The study consisted of three parts. In the first part, information about the concepts and theories of leadership and transformative leadership is given; in the second part, information about the conceptual frameworks, dimensions and evaluation methods of performance and organizational performance are given. In the third part, the conceptual framework, theories and dimensions of entrepreneurship are investigated. Data were collected from 400 employees in the logistics sector of Mersin. The data were analyzed with SPSS program. As a result of the analysis, it was found that transformative leadership has positive and positive effects on organizational performance. It has been found that there is a partial mediating effect of entrepreneurial behavior on the effect of transformative leadership on organizational performance.