Ulfet el-İdlibî ve Vedâ'an Yâ Dımaşk adlı öykü koleksiyonu
Ulfah al-Idlibî and Wadâ'a Yâ Dimashq story collection
  1. Tez No: 813224
  2. Yazar: HATİCE ELALLUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT KÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Suriye, Kısa öykü, Ülfet el-İdlibî, Vedâ'an Yâ Dımaşḳ, Tahlil, Arabic Language and Literature, Syria, Short story, Ulfah al-Idlibi, Farewell Damascus, Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Kısa hikâye Suriye'de XX. yüzyılın ortalarından itibaren, doksanlı yıllara kadar olan zaman diliminde önemli gelişmeler yaşamıştır. Bu gelişmeler yapı ve içerik düzeylerinde görülmüştür. Bilindiği üzere sosyal, siyasî ve kültürel değişimler yeni konu, kavram ve değerler yaratmış, ayrıca bazı sosyal problemleri de beraberinde getirmiştir. Çalışmada incelenen Ülfet el-İdlibî, Suriye'nin önde gelen yazarlarından biridir. el-İdlibî, eserlerinde bu konuları ayrıntılı olarak ele almıştır. Bu çalışmada“Vedâ'an Yâ Dımaşḳ”adlı hikâye koleksiyonu incelenmiştir. Yazar, bu hikâyeler ile kültürel ve sosyal yaşamı uygun bir şekilde okuyucularına aktarmıştır. Ülfet el-İdlibî'nin hikâyelerindeki iki ana tema, işgale karşı mücadele ve kadın meseleleridir. Çalışmanın giriş bölümde Suriye'deki modern kısa hikâyenin doğuşu ve gelişimi ele alınmıştır. Birinci bölümde Ülfet el-İdlibî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise“Vedâ'an Yâ Dımaşḳ”adlı hikâye koleksiyonunda yer alan on yedi hikâye teknik açıdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The modern short story in Syria has witnessed significant developments since the beginning of the second half of the twentieth century until the nineties. These developments were in terms of both, the structure and the content. It is undoubtedly known that social, cultural and political changes have created new themes, values and concepts, and revealed some social problems. Olfa al-Idlibi, whom was discussed in this thesis, comes at the forefront of the writers who dealt with these new topics in their literature. In this thesis, the writer Olfa Al-Idlibi's short story collection was studied, which is named“Farewell, Damascus”. Her collection of short stories is able to adequately reflect the social and cultural situation. The two main themes in Olfa al-Idlibi's stories are the struggle against colonialism and the issue of women. In the entrance of this thesis, the issue of the emergence and development of the modern short story in Syria was dealt with. In the first section, information about the author's life and literary personality was provided. As for the second section, the story collection consisting of seventeen stories, which is called“Farewell, Damascus”was examined from a techical aspect.