Yetı̇şkı̇n bı̇reylerde karanlık üçlü kı̇şı̇lı̇k özellı̇klerı̇nı̇n yordanmasında erken dönem uyumsuz şemaların rolü
The role of early maladaptive schemas in predicting dark triad personality traits in adults
  1. Tez No: 813226
  2. Yazar: DAMLA GENÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA SEDA ÇOLAK TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri, Makyavelizm, Narsisizm, Psikopati, Dark Triad Personality Traits, Early Maladiptive Schemas, Machiavellianism, Narcissism, Psychopathy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Karanlık üçlü kişilik özellikleri bireylerde narsisizmi psikopati ve makyavelizm alt boyutlarından oluşmaktadır. Karanlık kişilik, kötücülük kişilik özelliklerinden oluşur. Bu bireyler hile, aldatma ve manipülasyonlara eğilimlidir. Araştırmada erken dönem uyumsuz şemaların karanlık üçlü kişilik özelliklerindeki rolü incelenmektedir. Araştırmanın örneklemi 18-55 yaş arasındaki 635 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler toplanırken Young Şema Ölçeği- Kısa Form 3 (YŞÖ- KF 3), Kısaltılmış Karanlık Üçlü ölçeği ve araştırmanın demografik değişkenlerinin bulunduğu kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada yordayıcı korelasyon desen kullanılmıştır. Korelasyon düzeyinin anlamlı çıktığı görüldüğünde regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada erken dönem uyumsuz şemalar ile karanlık üçlü arasındaki ilişkiler incelendiğinde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Erken dönem uyumsuz şemaların karanlık üçlü kişiliğin bir yordayıcısı olduğu bulunmuştur. 14 şema boyutunun narsisizmi %29, psikopatiyi %18, makyavelizmi ise %19 oranda açıkladığı bulunmuştur. Özellikle yüksek standartlar ve yetersiz öz denetim şemalarının hem narsisizm, hem makyavelizm hem de psikopatide ilişkili olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarının alandaki diğer araştırmalar ile tartışılması sonucu tutarlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma ile ilgili öneri ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dark triad personality traits consist of narcissism, psychopathy and machiavellianism. The dark personality, consists of evil personality traits. These individuals are prone to cheating, deception and manipulation. In this study, the role of early maladaptive schemas in dark triad personality traits is examined. The sample of the study consists of 635 participants between the ages of 18-55. While collecting the data, the Young Schema Scale-Short Form 3 (YSÖ-SF 3), the Short Dark Triad Scale (SD3-T) and the personal information form containing the demographic variables of the research were used. The predictive correlation design was used in the study. When the correlation level was found to be significant, regression analysis was used. When the relationships between early maladaptive schemas and the dark triad were examined in the study, significant relationships were found. Early maladaptive schemas were found to be a predictor of dark triad personality. It was found that 14 schema dimensions explained narcissism by %29, psychopathyby %18, machiavellian by %19. In particular, entitlement/ insufficient self control and unrelenting standards schmemas were found to be associated with narcisism, psychopathy and machiavellianism. As a result of the discussion of the research results with other studies in the field, it was concluded that they were consistent. Suggestions and evaluations related to the research were made.