Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takipte şikâyet ve sonuçları
Follow-up through foreign exchange certificates complaint and its concequences
- Tez No: 813268
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL AL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cebri İcra, İcra Mahkemesi, Kambiyo Senetleri, Şikâyet, Takibin ve Ödeme Emrinin İptali, Forced Execution, Enforcement Court, Bills of Exchange, Complaint, Cancellation of Proceedings
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kambiyo senetleri bilindiği üzere ticari hayatın hızına uygun, tedavül yeteneğine sahip, güven fonksiyonunu haiz senetlerdir. Bu senetlerin hem ticari dünyada hızlı değiş tokuşu, hem de belirli bir emniyeti içermesi sıklıkla kullanılmalarına, bu nedenle de bunlara ilişkin özel bir takip yolunun oluşturulmasına neden olmuştur. Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip, kambiyo senetlerinin anılan özellikleri nedeniyle zaten hızlılık ve etkililiğe önem veren icra iflas sisteminde bu iki özelliğin daha da öne çıkarılmasına sebep olmuştur. Kambiyo senedi alacaklısı alacağını elde edemediği takdirde bu takip yoluna başvurarak alacağına kavuşmaya çalışır. Ancak bu takip yolunda genel haciz yoluyla takipten ayrı olarak kendine özgü bazı şartlar bulunmaktadır. İcra memuru bu takip yolunda takip talebini aldığı takdirde bu şartların sağlanıp sağlanmadığını re'sen inceleyip ödeme emri göndermelidir. İcra memuru kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takipte gereken şartları taşımamasına rağmen alacaklının takip talebini kabul edip ödeme emri göndermişse veya tüm takip sürecinde kanuna veya olaya uygun olmayan, sebepsizce yerine getirilmeyen ya da sürüncemede bırakılan yahut kamu düzenine aykırı bir işlem mevcutsa bunlara karşı şikâyet sebebine göre belirli sürelere tâbi olarak ya da olmayarak icra mahkemesine şikâyet yoluna başvurabilir.
Özet (Çeviri)
As it is known, bills of exchange are bills that are suitable for the pace of commercial life, have the ability to circulate, and have a trust function. The fact that these bills include both rapid exchange in the commercial world and a certain security has caused them to be used frequently, and therefore to create a special follow-up path for them. Follow-up through foreclosure specific to bills of exchange has brought these two features to the fore even more in the enforcement and bankruptcy system, which already places emphasis on speed and efficiency due to the aforementioned features of bills of exchange. If the creditor of the bill of exchange cannot obtain his receivables, he tries to recover his receivables by resorting to this procedure. However, there are some specific conditions in this way of follow-up apart from the follow-up through general lien. If the executive director receives the follow-up request on this follow-up path, he must examine ex officio whether these conditions are met and send a payment order. If the bailiff accepts the follow-up request of the creditor and sends a payment order despite not meeting the necessary conditions for the follow-up through foreclosure specific to bills of exchange, or if there is a transaction that is not in accordance with the law or the event, which is not fulfilled without any reason, which is left on hold or contrary to public order, during the entire proceedings, there is a certain period of time against them, depending on the reason for the complaint. Of course, it can apply to the enforcement court to file a complaint.