Sprechängste im DaF- unterricht durch sprechaktivitäten abbauen: Eine aktionsforschung an der Eskişehir Osmangazi Universität
Yabancı dil olarak Almanca dersinde konuşma etkinlikleri aracılığı ile konuşma kaygılarını azaltmak: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde bir eylem araştırması
  1. Tez No: 813394
  2. Yazar: MERVE ATLIHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL KARASU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, Alman Dili ve Eğitimi, Yabancı Dil Öğretimi, Yabancı dil kaygısı, Action research, German as a foreign language, Foreign language didactics, Foreign language anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Toplum önünde konuşmak birçok insanda kaygı yaratabilmekteyken, yabancı dilde konuşmak konuşma kaygısını daha da tetikleyebilmekte ve literatürde yabancı dil konuşma kaygısı olarak yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı ise, yabancı dil olarak Almanca öğrenen hazırlık öğrencilerinin konuşma kaygılarını tespit etmek ve konuşma etkinlikleri aracılığı ile nasıl azaltılacağını ortaya koymak biçiminde belirlenmiştir. Araştırmada yöntem olarak eylem araştırmasından faydalanılmıştır. Araştırma 2021-2022 bahar döneminde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Almanca Hazırlık sınıfında yedi hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını Almanca konuşma kaygısı ölçeği ve yapılan görüşmelere göre seçilen sekiz öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın farklı aşamalarında farklı veri toplama araçları kullanılmıştır. Bunlar; nicel veri elde etmek amacıyla kullanılan Almanca konuşma kaygısı ölçeği ve nitel veri toplamak amacı ile kullanılan gözlem notları, araştırmacı günlüğü, öğrenci günlükleri, öğrenci görüşmeleri, video kayıtları, partner öğretmen görüşmeleri ve geçerlik komitesi dönütleridir. Nicel verileri analiz etmek için SPSS 22 programından faydalanılmış, nitel verileri analiz etmek için ise tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Almanca konuşma kaygısı yaşayan sekiz öğrencide de kaygılarının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
While speaking in public can induce fear in many people, speaking in a foreign language can trigger speaking anxiety even more and finds its place in the literature as fear of speaking a foreign language. The aim of this study is to determine the speaking anxiety in students learning German as a foreign language and to reveal how this can be reduced through speaking activities. Action research was utilized as a method in the research. The research was carried out in the German preparatory class of the foreign language department of Eskişehir Osmangazi University for seven weeks in the summer semester of 2021-2022. The participants in the study consisted of eight subjects who were selected on the basis of the German speaking anxiety scale and the interviews. Different data collection tools were used in different phases of the research. The Speaking in the German Foreign Language scale was used to collect quantitative data, while observation notes, the researcher diary, learner diaries, the interviews with the subjects, video recordings, interviews with the partner lecturer, and feedback from the validity committee were used to collect qualitative data. The SPSS 22 program was used to analyze the quantitative data, and the qualitative data were analyzed using the thematic analysis method. As a result of the analysis carried out, it was concluded that the fear of speaking German as a foreign language decreased in these eight subjects.