Sprechangst und die förderung der sprechkompetenz Durch dramapädagogik im handlungsorientierten unterricht
Konuşma korkusu ve eylem odaklı derslerde drama pedagojisi yoluyla yabancı dil Almanca'da konuşma becerilerinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 901194
  2. Yazar: FİLİZ ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL UZUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: konuşma kaygısı, drama pedagojisi, bütünsel öğrenme, eylem odaklı öğretim, konuşma becerisi, speech anxiety, drama pedagogy, holistic learning, action-oriented teaching, speaking competence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
ÖZET Bu yüksek lisans tezi, eylem odaklı derslerde drama pedagojisi aracılığıyla konuşma kaygısını ve konuşma becerilerinin geliştirilmesini incelemekte ve drama pedagojisinin, yabancı dile özgü konuşma kaygısının üstesinden gelinmesi konusunda etkili bir öğretim yöntemi olup olmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yabancı dile özgü konuşma kaygısı, duygusal blokajlar nedeniyle etkilenen kişilerin kendilerini yabancı dilde sözlü olarak ifade etmekte zorlandıkları özel bir kaygı türüdür. Bu konuşma kaygısının tetikleyicileri, olumsuz değerlendirilme korkusu, dilsel yetenekler konusundaki güvensizlik ve yetersizlik hissi gibi faktörler, dil öğrenenler için büyük zorluklar teşkil etmektedir. Buna karşılık, drama, oyuncuların hayali rollere bürünerek kurgusal bir dünyada ve yaratılmış kimliklerle özgürce hareket etme fırsatı bulduğu bir oyun ve konuşma alanı sunar. Bu gerçekten hareketle, yabancı dile özgü konuşma kaygısının DaF derslerinde üstesinden gelinmesi konusunda drama pedagojisinin dönüştürücü gücünü göstermek amacıyla ampirik bir çalışma olarak bir drama projesi yürütülmüştür. Bu proje kapsamında, 14/15 yaşlarındaki ve başlangıç dil seviyesinde (A1/A2) olan 29 kız öğrenciyle çalışılmıştır. Proje, her hafta 4 saatlik bir ders bloğu ile 8 haftalık süre boyunca gerçekleştirilmiştir. On iki kız öğrenci ile proje başlamadan önce (birinci aşama) ve tamamlandıktan sonra (ikinci aşama) görüşülmüştür. İlk aşamanın amacı, öğrencilerin konuşma kaygısının olup olmadığını belirlemekti. Drama projesi tamamlandıktan sonra, drama pedagojisinin öğrencilerin konuşma kaygısı ve konuşma becerileri üzerinde ne ölçüde etkili olduğunu öğrenmek için görüşmenin ikinci aşaması gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlar, Mayring'in nitel içerik analizi yöntemi kullanılarak kategorileştirilmiş ve ardından analiz edilmiştir. Sonuçlar, tüm öğrencilerde konuşma kaygısının mevcut olduğunu, ancak bunun farklı şekillerde ortaya çıktığını göstermektedir. Görüşmenin ikinci aşamasındaki sonuçlar, drama pedagojisinin öğretim yöntemi olarak geleneksel öğretime kıyasla tüm öğrenciler tarafından dilsel ifade fırsatı açısından olumlu bir şekilde algılandığını göstermektedir. Ayrıca, öğrencilerin kurgusal bir role büründüklerinde herhangi bir konuşma kaygısı hissetmedikleri belirlenmiştir. Ayrıca drama içindeki doğaçlamanın, bir şey sunma motivasyonu nedeniyle öğrencilerin serbest ve doğaçlama konuşma becerisini artırdığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayanarak, drama pedagojisinin konuşma kaygısı üzerindeki etkisinin açıkca görülebildiği sonucuna varılabilir. Drama tarafından sağlanan konuşma fırsatları ile kaygısız bir şekilde konuşabilme imkânı, iletişimsel yeterliliğin geliştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Bu sürecin sürekli ve uzun vadeli olarak devam ettirilmesi, daha sürdürülebilir sonuçlar elde etmek için arzu edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This master's thesis investigates speaking anxiety and the enhancement of speaking competence through drama pedagogy within an action-oriented instructional framework. The objective is to evaluate the effectiveness of drama pedagogy as a teaching method for overcoming foreign language-specific speaking anxiety. Foreign language-specific speaking anxiety is a distinct form of anxiety in which individuals, due to emotional barriers, experience difficulties expressing themselves verbally in the foreign language. Triggers of this anxiety, such as fear of negative evaluation, insecurity regarding their own linguistic abilities, and feelings of inadequacy, pose significant challenges for language learners. In contrast, drama provides a space for performance and speech, where participants, by immersing themselves in imaginary roles, are afforded the opportunity to act freely within a fictional world and adopt invented identities. In light of this fact, a drama project was undertaken as an empirical study to demonstrate the transformative potential of drama pedagogy in addressing foreign language-specific speaking anxiety in DaF (German as a Foreign Language) instruction. As part of this project, 29 female students aged 14/15 years, who were at the beginner language level (A1/A2), participated. The project extended over a period of 8 weeks, with a weekly 4-hour teaching block. Twelve students were interviewed before the start of the project (first phase) and after its completion (second phase). The aim of the first phase was to determine whether speech anxiety was present among the students. After the completion of the drama project, the second phase of the interviews took place to examine the extent to which drama pedagogy had an impact on their speech anxiety and speaking competence. The results were evaluated and subsequently analyzed through the process of category formation, using Mayring's qualitative content analysis. The findings suggest that speech anxiety is present among all the students, however in varying degrees. The results of the second phase of the interviews indicate that drama pedagogy was perceived positively by all students as a teaching method in relation to traditional instruction concerning the opportunities for verbal expression. Furthermore, it was determined that the students did not perceive any speech anxiety while immersing themselves in their fictional roles. Additionally, it was noted that improvisation in drama, driven by the motivation to present something, enhanced the students' ability to speak freely and spontaneously. Based on the obtained results, it can be concluded that the effect of drama pedagogy on speech anxiety is clearly evident. Both the speaking opportunities provided by drama and the ability to speak without anxiety significantly contribute to the enhancement of communicative competence. It would be desirable to continue this process continuously and over the long term to achieve more sustainable results.