Çocukluk çağı kanserlerinde egzersiz müdahalelerinin bileşenleri ve ilkeleri: Delphi anketi
Components and principles of exercise interventions in childhood cancer: The delphi survey
  1. Tez No: 813395
  2. Yazar: SENA BİLAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL ATASAVUN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Anket, çocuk, egzersiz, neoplazma, Surveys, child, exercise, neoplasm
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağı kanserlerinde egzersiz müdahalelerinin planlanması ve yönetilmesine ilişkin bir rehber oluşturmaktır. Çalışmaya Türkiye Fizyoterapistler Derneği Onkolojik Rehabilitasyon ve Palyatif Bakım çalışma grubunda bulunan bu alanda en az 5 yıl deneyime sahip uzmanlar dahil edildi. Çalışmaya 14 uzman davet edildi ve 10 uzman çalışmaya katılmayı kabul etti. Üçüncü tur ise 9 uzman ile tamamlandı. Çalışmaya katılan uzmanların alanda çalışma süreleri ortalama değeri 9,2  2,61 yıldı. Katılımcıların %80'i kadın cinsiyette ve akademisyendi. Sorun çözümü için uzman kişilerin birbirinden etkilenmeden fikir birliğine varmasını sağlayan Delphi yöntemi kullanıldı. Bu yöntem, çalışmamızda 3 tur halinde uygulandı. Delphi tekniğinin ilk turunda fikir birliğine varılmamış konular tespit edilerek oluşturulmuş 6 açık uçlu soru uzmanlara çevrimiçi form aracılığıyla gönderildi. Alınan cevaplar doğrultusunda 7 başlık altında 101 soru oluşturulup katılımcılara yedili likert ölçeği kullanarak ikinci ve üçüncü turlarda yeniden soruldu. Araştırmanın ikinci turunda 101 maddenin 88'inde ortalama değer 5 ve üzerindeydi. 3.turda anket maddeleri medyan değerleri eklenerek katılımcıların maddeleri tekrar değerlendirmesi istendi. Üçüncü turun sonunda 82 maddenin ortalama değeri 5 ve üzerinde olarak kaydedildi. Bu doğrultuda üçüncü tur sonucunda 101 maddenin tamamının rehberde bulunması yönünde fikir birliğine varıldı. Çalışmanın sonucunda, çocukluk çağı kanserlerinde egzersiz müdahalelerinin içeriği, amaçları, ilkeleri, çocuğun hastanede kalış süreci ve taburculuk sürecinin tedaviye etkileri konularından oluşan bir rehber geliştirildi. Fizyoterapistlerin bu alanda daha çok çalışma yaparak fizyoterapi açısından bu çalışma ile elde edilen içeriği karşılayacak şekilde geniş çaplı ölçekler ile tedavi protokollerini geliştirmelerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Bilazer, S., Components and Principles of Exercise Interventions in Childhood Cancers: Delphi Questionnaire, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, In present study, it was aimed to create a guide on the planning and management of exercise intervations in childhood cancer. Experts with at least 5 years of experience in the field of Oncological Rehabilitation in the Oncological Rehabilitation sub-study group of the Turkish Physiotherapists association were included in the study. 14 experts werw invited to the study and 10 experts agreed to participate in this study. The avegare value of the working period of the experts participating in the study is 9,2  2,61 years . %80 of the participants werw female and academic. Delphi tecnique, which enable experts to reach a consensus for problem solving without being influenced by each other, was applied in 3 rounds in our study. İn the first round of the delphi tecnique, 6 open-ended questions created by identifying the issues that did not reach a consensus wew sent to the experts via Google forms. İn line with the anwers received, 101 questions were created under 7 heading and asked to the participants in the second and third rounds using a seven-point likert scale. İn the third round, the questionnaire items were asked to be re-evaluated by adding their median values. In this direction, there is a consensus that all 101 items should be included in the guide as a result of third round. In the second round of the study, 88 of 101 items had mean value 5 or more. In the third round, the mean value of 82 items was 5 and above. The results of the study presented a guide consisting of the content, aims, principles of exercise interventions in childhood cancers, the duration of hospital stay of the child and the effects of dischange process on treatments. Comprehensive strategies can be developed to evaluate the clinical conditions of children with cancer, and treatment protocols can be created accordingly.