Cemil Kavukçu'nun öykülerinde mekân imgesi
The image of place in Cemil Kavukçu's stories
  1. Tez No: 813401
  2. Yazar: ELİF TURANLIGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cemil Kavukçu, Türk edebiyatında öykü, Mekân, Mekân kuramları, Mekân imgesi, Cemil Kavukçu, Story in Turkish literature, Place, Theories of place, Image of place
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, anlatmaya bağlı metinlerin unsurlarından biri olan mekân, disiplinler arası bir kavram olması nedeniyle, birçok farklı alandan yararlanılarak incelenmiştir. 1980 sonrası Türk öykücülerinin içinde kendisine özgü bir yer edinen Cemil Kavukçu, bu zamana kadar kaleme aldığı on sekiz öykü kitabındaki mekân kullanımlarını kendine has imgeleriyle ele almıştır. Cemil Kavukçu'nun öykülerinde mekânın işlevi ve anlamı üzerinde daha önce spesifik bir çalışma yürütülmemiştir. Bu bağlamda Kavukçu'nun çizmeye çalıştığı mekânların gönderimde bulunduğu anlamlar incelenmiştir. Bu çalışma, Cemil Kavukçu'nun öykülerinde ortaya koyduğu mekân anlayışına yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, mekânın poetikasına genel bir çerçeveden bakılmıştır; ikinci bölümde, yazarın hayatı ve Türk edebiyatındaki yeri hakkında bilgi verilmiştir ve üçüncü bölüm olan son bölümde ise, Cemil Kavukçu'nun öykülerindeki mekân imgesi“Sükûnet Mekânları”,“Tekinsiz Mekânlar”,“Terk Edilmiş Mekânlar”,“Uzlet Mekânları”,“Korunaklı Mekânlar”,“Kasvetli Mekânlar”,“Kaçış Mekânları”,“Sığınak Mekânları”,“Anımsama Mekânları”,“Buluşma Mekânları”,“Psikolojik Mekânlar”,“Eğlence Mekânları”,“Hayvanlara Dair Mekânlar”,“Kadınların İsimleri Verilmiş Mekânlar”,“Köy ve Kasabalar”ve“ Suyla İlişkili Mekânlar”başlıkları altında örnekler üzerinden tartışılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise, Cemil Kavukçu'nun öykülerinde kullandığı mekânların imgesel özelliklerinin neler olabileceğine ilişkin bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, place, which is one of the elements of narrative texts, has been examined by making use of many different fields, since it is an interdisciplinary concept. Cemil Kavukçu, who has a unique place among Turkish storytellers after 1980, has dealt with the use of place with his own unique images in his eighteen story books he has written so far. No specific study has been carried out before on the function and meaning of place in Cemil Kavukçu's stories. In this context, the meanings of the place that Kavukçu tried to bring were examined. This study aims to bring a new perspective to the understanding of the place that Cemil Kavukçu puts forth in his stories. In the first part of the study, the poetics of the place was examined from a general perspective; In the second part, information is given about the life of the author and his place in Turkish literature the last chapter, which is the third chapter, the image of place in Cemil Kavukçu's stories is“Places of Tranquility”,“Enigmatic Places”,“Abandoned Places”,“Secluded Places”,“Sheltered Places”,“Gloomy Places”,“Escape Places”,“Places of Shelter”,“Places of Remembrance”,“Meeting Places”,“Psychological Places”,“Entertainment Places”,“Places Related to Animals”,“Places Named for Women”,“Villages and Towns”and“Places Related to Water”discussed below with examples. As a result of the study, a conclusion has been reached regarding the imaginary features of the places that Cemil Kavukçu used in his stories.