Çoklu zekâ kuramına yönelik etkinliklerin ilkokul dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrencilerin özyeterlik algılarına etkisi
The effect of multiple intelligence theory activities on students' perceptions of self-efficiency in primary school fourth grade social studies course
  1. Tez No: 813406
  2. Yazar: YILMAZ KARAÇIRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Dersi, Özyeterlik, Çoklu Zekâ Kuramı, Social Sciences Class, Self-efficacy, Multiple Intelligence Theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı öğrencilerin özyeterlik algılarının demografik değişkenlere göre incelenmesi ve Çoklu Zekâ Kuramına dayalı etkinliklerin ilkokul 4.sınıf Sosyal Bilgiler dersinde öğrencilerin özyeterlik algılarına etkisini ortaya koymaktır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu deneme modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı Eskişehir ili Tepebaşı İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı iki devlet ilkokulunda öğrenim gören 4.sınıf öğrencileridir. Araştırma verileri için“Öz Etkililik Yeterlik Ölçeği–Çocuk Formu”ve kişisel bilgiler formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, elde edilen veriler incelenerek grupların benzer demografik özelliklere sahip olduğu görülmüştür. Ölçekten alınan puanlar incelendiğinde grupların aldıkları puanların demografik değişkenler açısından anlamlı şekilde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ölçekten elde edilen puanların normallik testi yapılmış, puanların normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Yapılan t-testi sonucunda kontrol grubu öntest ve sontest puanları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, deney grubu öntest ve sontest puanları arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Deney ve kontrol gruplarının öntest ve sontest puanlarını karşılaştırmak için yapılan t-testi sonucunda öntest puanları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, sontest puanlarında Çoklu Zekâ Kuramına yönelik etkinlikler uygulanan deney grubu lehine anlamlı bir fark oluştuğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine students' self-efficacy perceptions according to demographic variables and to reveal the effects of activities based on Multiple Intelligence Theory on students' self-efficacy perceptions in the 4th grade Social Studies course. The research was carried out using an unequalized control group experimental model, which is one of the quantitative research methods. The participants of the research are 4th grade students studying in two public primary schools affiliated to the Tepebaşı District National Education Directorate in Eskişehir in the 2022-2023 academic year.“Self-Efficacy Efficiency Scale-Child Form”and personal information form were used for research data. As a result of the research, the data obtained were examined and it was seen that the groups had similar demographic characteristics. When the scores obtained from the scale were examined, it was determined that the scores of the groups did not differ significantly in terms of demographic variables. The normality test of the scores obtained from the scale was performed and it was seen that the scores showed a normal distribution. As a result of the t-test, there was no significant difference between the pretest and posttest scores of the control group, while a significant difference emerged between the pretest and posttest scores of the experimental group. As a result of the t-test performed to compare the pretest and posttest scores of the experimental and control groups, while there was no significant difference between the pretest scores, it was determined that there was a significant difference in the posttest scores in favor of the experimental group in which activities for Multiple Intelligence Theory were applied. According to the results of the research, some suggestions were made.