İlkokul öğrencilerinin farklı yazı türlerinde yaptıkları yazma hatalarının belirlenmesi: Bir durum çalışması
Determining writting errors made by primary school students in different writing types: A case study
  1. Tez No: 813419
  2. Yazar: HURİYE YİĞİT GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE DİLEK BOYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi, yazma becerisi, yazma hatası, Turkish lesson, writing skill, writing errors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin Türkçe derslerinde farklı metin türlerinde yaptıkları yazma hatalarının belirlenmesidir. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde bulunan bir ilkokulun tüm sınıf düzeylerinde; bakarak yazma metin türünde 90 öğrenciden, dikte türünde 116 öğrenciden, serbest yazma metin türünde 71 öğrenciden, anladığını yazma metin türünde 81 öğrenciden elde edilen yazılı dokümanlar, yazma hatası değerlendirme formu ve 8 öğretmenden yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanan verilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda Türkçe derslerinde farklı metin türleri kullanılarak yapılan yazma çalışmaları ile öğrencilerin serbest yazma ve anladığını yazma metinlerini yazarken diğer türlere oranla tüm sınıf düzeylerinde daha çok zorlandıkları görülmüştür. Yazma hataları ile ilgili sorunlarda; 1. sınıflarda uzantısı olan harflerin yazımında ve benzer harflerin karıştırılarak yazıldığı, 2. sınıflarda daha çok satır çizgisi ve satır başına dikkat edilmediği, 3. sınıflarda kelimeler ve cümleler arasında uygun boşluk bırakılmadığı, 4. sınıflarda ise genel olarak imla ve noktalama hataları görülmüştür. Metin türlerinde yapılan hatalar, sınıf düzeyinde ne tür hataların yapıldığı ve bu hataların giderilmesine yönelik öğretmen görüşleri paylaşılmıştır. Yapılan yazma hatalarına yönelik, öğrencilere düzenli yazma çalışmaları yapmaları, yazma güçlüklerinin giderilmesi için aile desteğinin arttırılması, yazma etkinliklerini sevdirmek ve günlük tutma gibi yazma etkinliklerinin kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the writing mistakes made by primary school students in different text types in Turkish lessons. In the 2021-2022 academic year, research was conducted at all grade levels of a primary school in Harran district of Şanlıurfa. Written documents obtained from 90 students in the form of written text, 116 students in the form of dictation, 71 students in the form of free writing text, and 81 students in the form of writing that you understand were analyzed using data collected through the writing error evaluation form and the semi-structured interview form from 8 teachers. Research data was analyzed using a descriptive analysis technique. As a result of the research, it was observed that students had more difficulty writing free writing and writing texts that they understood with the use of different text types in Turkish lessons compared to other types at all grade levels. In the first grade, it was observed that letters with extensions were written by mixing and similar letters were mixed, that more line breaks and the beginnings lines of were not paid attention to in the second grade, that there were no appropriate spaces between words and sentences in the third grade and that in the fouth grade, spelling and punctuation errors were observed in general.The types of mistakes made in the text, at the grade level which they were made, and the teachers opinions on eliminating these mistakes were shared.It was suggested that students do regular writing exercises to identify, correct writing mistakes, increase family support to help overcome writing difficulties and use writing activities such as making writing activities popular, keeping a diary.