Teolojik açıdan beden mülkiyeti sorunu
The theological issue of body ownership
  1. Tez No: 813424
  2. Yazar: SEFA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERAT SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam, Beden, Mülkiyet, Biyoetik, Özgürlük, Theology, Body, Ownership, Bioethics, Freedom
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde tıbbın ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok yenilik ortaya çıkmış bu gelişmeler ile yenilikler birtakım soru ve sorunları da beraberinde getirmiştir. Söz konusu soru ve sorunlar din, etik, hukuk, ahlak gibi birçok farklı alana etki etmektedir. Ötenazi, intihar, kürtaj, genetik müdahaleler, organ nakli, estetik cerrahi, cinsiyet değiştirme gibi insan bedenine yönelik müdahale, teoloji, biyoetik ve ahlak bakımından tartışılmaktadır. Beden mülkiyeti Allah'a mı yoksa Allah'ın yarattığı ve cüz'i iradeyle donattığı insana mı aittir? İnsan bu beden üzerinde dilediği değişiklik ve müdahaleleri yapmakta özgür müdür? Bu değişiklik ve müdahaleler etik ve ahlaki midir? Bu soruların ortaya çıkmasında elbette tıbbın ve teknolojinin gelişmesinin yanında değişen dünya anlayışının etkisi de inkâr edilemez. Yaygınlaşan fikir akımlarının sosyal medya ve internet gibi yaygınlık alanlarının da genişlemesiyle daha büyük kitlelere daha hızlı bir şekilde yayılmaktadır. İnsanların yaptıkları işlerde din, kanun, etik, ahlak, toplum baskısı birtakım sınır çizici etmenler mevcuttur. Ancak insanlar çoğu zaman bu sınırları yaptıklarıyla zorlamaya hatta aşmaya çalışmaktadırlar. Bu sınır çizici etmenlerin birbiriyle karşı karşıya geldiği yahut din ve kültür farklılıklarından dolayı değişiklik gösterdiği durumlar bulunur. Biyoetik değerlerle dini değerler bazı durumlarda çatışabilmektedir. Çalışmamızda beden mülkiyeti sorununa teolojik açıdan yaklaşılarak insanın özgürlüğü ve biyoetik bağlamında değinilip mezkûr sorulara cevap verilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of medicine and technology, many innovations have emerged and these developments and innovations have brought some questions and problems. These questions and problems affect many different areas such as religion, ethics, law and morality. Euthanasia, suicide, abortion, genetic interventions, organ transplantation, cosmetic surgery, and gender reassignment surgeries are subjects of debate in terms of theology, bioethics, and morality regarding interventions on the human body. Does body ownership belong to God or to humans, whom God has created and endowed with partial free will? Is an individual free to make changes and interventions on their own body? Are these changes and interventions ethical and moral? It is undeniable that the changing worldview also plays a role in the emergence of these questions alongside the progress of medicine and technology. With the expansion of popular ideological movements, facilitated by social media and the internet, ideas spread to larger audiences at a faster place. In people's actions, there are defining factors such as religion, law, ethics, morality, and societal pressure that set boundaries. However, individuals often attempt to push and even exceed these boundaries with their actions. Situations arise where these restrictive factors come into conflict with each other or differ due to religious and cultural diversity. Bioethical values and religious values can sometimes clash. In our study, we will approach the issue of body ownership from a theological perspective and attempt to address the concepts of human freedom and bioethics, providing answers to the aforementioned questions.