Tio2/cuo nanokompozit yapıların sentezi, karakterizasyonu ve fotokatalitik uygulamaları
Synthesis, characterization and photocatalytic application of tio2/cuo nanocomposites
- Tez No: 813494
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI ÇIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CuO, fotokataliz. TiO2 nanotüp, CuO, Photocatalysis, TiO2 nanotube
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Son yıllarda sanayinin hızlı gelişimi ciddi hava ve su kirliliğine neden olmuştur. Fotokataliz, endüstriyel uygulamalarda kirleticilerin sudan uzaklaştırılmasının yanı sıra CO2'nin azaltılması ve çeşitli metallerin korozyonu için gelişmiş bir teknolojidir. TiO2, benzersiz fotokatalitik aktivitesi, geniş bant aralığı, toksik olmaması, kimyasal stabilitesi ve düşük maliyeti nedeniyle çok popülerdir. TiO2'nin fotokatalitik aktivitesini daha da geliştirmek için yarı iletken metal oksitlerle kompozit yapılar elde etmek için farklı çalışmalar yürütülmektedir. CuO, geniş bir ışık absorpsiyon aralığı olan 1.2 eV - 2.4 eV bant aralığına sahip p tipi bir yarı iletkendir. CuO'nun iletim ve değerlik bant potansiyelleri, TiO2'ninkinden daha düşüktür. Bu nedenle CuO ve TiO2'nin kompozit yapısı fotokatalitik verimi önemli ölçüde artırmaktadır. Bu çalışmada, metilen mavisinin (MB) UV-A ışığı altında fotodegradasyonunda fotokatalizör olarak kullanılan TiO2/CuO nanokompozit (TCN) yapılar farklı konsantrasyonlarda sentezlenmiştir. Oluşturulan kompozit yapılar, X-Işını kırınımı (XRD) ve alan emisyon taramalı elektron mikroskobu (FESEM) ile karakterize edilmiştir. Metilen mavisi fotodegradasyon verimliliği, TiO2 nanotüp dizileri (TND) için %89 ve kompozit malzeme için %97
Özet (Çeviri)
The rapid development of industry in recent years has caused serious air and water pollution. Photocatalysis is an advanced technology for the removal of pollutants from water in industrial applications, as well as for the reduction of CO2 and corrosion of various metals. TiO2 is very popular due to its unique photocatalytic activity, wide bandgap, non-toxicity, chemical stability and low cost. In order to further improve the photocatalytic activity of TiO2, different studies are carried out to obtain composite structures with semiconductor metal oxides. CuO is a p-type semiconductor with a wide light absorption range of 1.2 eV - 2.4 eV bandgap. The conduction and valence band potentials of CuO are lower than those of TiO2. Therefore, the composite structure of CuO and TiO2 significantly increases the photocatalytic efficiency. In this study, TiO2/CuO nanocomposite (TCN) structures used as a photocatalyst in the photodegradation of methylene blue (MB) under UV-A light were synthesized at different concentrations. The composite structures formed were characterized by X-ray diffraction (XRD) and field emission scanning electron microscopy (FESEM). The methylene blue photodegradation efficiency is 89% for TiO2 nanotube arrays (TND) and 97% for composite material. 2022, 32 Pages