Sınıf öğretmenlerinin ders uygulamalarının dijital yetkinlik açısından incelenmesi
Examining classroom teachers' lesson practices in terms of digital competence
- Tez No: 813496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHU TANERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Yetkinlik, Anahtar Yetkinlikler, Öğretmen Yeterlilikleri, Sınıf Öğretmeni, Durum Çalışması, Digital Competence, Key Competencies, Teacher Qualifications, Classroom Teacher, Case Study
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin ders uygulamalarının dijital yetkinlik açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması ile yürütülmüştür. Çalışma grubunun belirlenmesinde ise kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kayseri ilinin Kocasinan ilçesine bağlı devlet okullarında görev yapan 78 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler ise içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre sınıf öğretmenlerinin dijital yetkinliği teknoloji kullanımı olarak tanımladıkları ve dijital yetkinliğin iş ve günlük yaşamda pratik fayda sağladığı düşüncesinde oldukları görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin dijital yetkinliği öğretim programlarının en çok öğrenme öğretme süreci (eğitim durumları) ögesi ile ilişkilendirdikleri, derste en çok kullandıkları teknolojik aracın akıllı tahta olduğu ve en çok kullandıkları dijital eğitim platformunun Eğitim Bilişim Ağı (EBA) olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin teknoloji entegrasyon çalışmalarını çoğunlukla öğretimi gerçekleştirme amacıyla yaptıkları ve dijital yetkinliği kazandırma çalışmalarının çoğunlukla teknoloji kullanma ve kullandırmaya yönelik çalışmalar şeklinde olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin dijital yetkinliği en çok bilgiye erişim ve yönetim becerileri ile ilişkilendirdikleri ve dijital yetkinlik beceri çalışmalarını çoğunlukla teknolojik araç kullanımıyla gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir. Dijital içerik üretmeyen sınıf öğretmenlerinin dijital içerik üreten sınıf öğretmenlerinden daha çok olduğu görülmüştür. İçerik üretmeyenlerin hazır içerik kullandığı; içerik üretenlerin ise çoğunlukla slayt/sunum hazırladığı tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin dijital yetkinliği en çok matematik dersi doğal sayılar konusunda geliştirdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the lesson practices of classroom teachers in terms of digital competence. The research was carried out with a case study, one of the qualitative research designs. Easily accessible sampling method was used to determine the study group. In this context, the study group of the research consists of 78 classroom teachers working in public schools in Kocasinan districts of Kayseri province in the 2021-2022 academic year. A semi-structured interview form was used as a data collection tool in the research. The obtained data were analyzed using the content analysis technique. According to the results of the research, it was seen that the classroom teachers defined digital competence as the use of technology and thought that digital competence provides practical benefits in business and daily life. It has been determined that primary school teachers associate digital competency with the learning-teaching process (educational situations) element of the curriculum the most, the technological tool they use most in the lesson is the smart board, and the most used digital education platform is the Educational Information Network (EBA). It has been observed that primary school teachers mostly carry out technology integration studies for the purpose of teaching, and the efforts to gain digital competence are mostly in the form of studies aimed at using technology and making it available. It has been determined that primary school teachers mostly associate digital competence with access to information and management skills, and they mostly perform digital competence skills with the use of technological tools. It has been observed that classroom teachers who do not produce digital content are more than classroom teachers who produce digital content. Those who do not produce content use ready-made content; It has been determined that content producers mostly prepare slides/presentations. It has been determined that primary school teachers have developed digital competence mostly in natural numbers in mathematics lessons.