Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline göre 5. sınıf fen bilimleri dersi“Canlıların Yapısına Yolculuk”ünitesinin öğrenci başarısı açısından değerlendirilmesi: Nevşehir il merkezi örneği
Evaluation of the 5th grade science course 'Journey into the Structure of Living Things' unit in terms of student achievement according to the Türkiye Century Education Model: The case of Nevşehir city center
  1. Tez No: 1010093
  2. Yazar: ONUR CAN KOLAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Başarı testleri, Ders programları, Academic achievement, Success tests, Curriculum
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (FBDÖP) kapsamında 5. sınıf 3. ünite olan“Canlıların Yapısına Yolculuk”ünitesine yönelik öğrencilerin başarı düzeylerini belirlemek ve öğrencilerin, öğretmenlerin ve akademisyenlerin bu üniteye yönelik görüşlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma kapsamında, öncelikle ilgili üniteye yönelik öğrencilerin başarı düzeylerini belirleyebilmek amacıyla nihai hâlinde 43 maddeden oluşan, geçerliği ve güvenirliği sağlanmış“Canlıların Yapısına Yolculuk Başarı Testi”geliştirilmiştir. Test geliştirme sürecinde başarı testi, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Nevşehir merkez ilçesinde bulunan devlet ortaokullarında 5. sınıf düzeyinde öğrenim gören 404 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma, karma yöntem çerçevesinde tasarlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde geliştirilen başarı testinin nihai formu, Nevşehir merkez ilçesinde bulunan ve test geliştirme sürecinden bağımsız farklı ortaokullarda öğrenim gören 230 öğrenciye uygulanmış ve öğrencilerin başarı düzeyleri TAP 19.1.4 (Test Analysis Program) istatistiksel yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutu tarama deseni ile yürütülmüştür. Araştırmanın nitel bölümünde ise durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda uygun örnekleme yöntemi ile örneklem belirlenmiştir. Nitel boyutunda ise amaçlı örnekleme benimsenmiştir. 230 öğrenciye uygulanan nihai testin nicel analizleri sonucunda öğrencilerin“Canlıların Yapısına Yolculuk”ünitesine yönelik başarı düzeylerinin ortalaması 46,1 puan olarak hesaplanmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı'nın not barem sistemine göre (50 ve üzeri başarılı) araştırma örnekleminde yer alan 5. sınıf öğrencilerinin“Canlıların Yapısına Yolculuk”ünitesinde başarısız oldukları yorumu yapılabilir. Araştırmanın nitel boyutunda ise araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla başta 34 öğrenci olmak üzere 14 öğretmen ve 5 akademisyen ile görüşmeler yapılmıştır. Böylece araştırma örnekleminde yer alan bireylerin ilgili üniteye yönelik yaklaşımları değerlendirilmiştir. Ayrıca, 2024 FBDÖP'de yer alan ilgili ünitenin öğrenme çıktıları ve süreç bileşenlerine, ünitenin içerdiği konular bağlamında görüşler alınmıştır. Elde edilen görüşmeler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda gerçekleştirilen öğrenci görüşmelerinde, öğrencilerin Fen Bilimleri dersine yönelik genel tutumlarının olumlu olmasına karşın“Canlıların Yapısına Yolculuk”ünitesinde belirgin öğrenme güçlükleri yaşadıklarını göstermiştir. Öğrenciler, özellikle“Hücre ve Organeller”ile“Destek ve Hareket Sistemi”konularında kavram karmaşası yaşadıklarını, yapı–görev ilişkisini kurmakta zorlandıklarını ve konu yoğunluğu nedeniyle kalıcı öğrenme sağlayamadıklarını ifade etmişlerdir. Bunun yanında ilgi kaybı, motivasyon düşüklüğü ve kaygı gibi duyuşsal etkenlerin de öğrenmeyi olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Öğretmenler, ünite içeriğinin soyut yapısı nedeniyle somutlaştırma güçlüğü yaşandığını, ünite süresinin etkinlik yoğunluğuna göre yetersiz kaldığını ve materyal/laboratuvar eksikliklerinin öğrenme sürecini sınırladığını vurgulamışlardır. Akademisyenler ise içerikteki kavram ve terim yoğunluğunun 5. sınıf düzeyindeki hazırbulunuşlukla tam örtüşmediğini, öğretmen yeterlikleri ve materyal eksikliğinin uygulamayı zorlaştırdığını belirtmişlerdir. Öğretmen ve akademisyen görüşlerinden elde edilen ortak bulgular ünitedeki konuların, özellikle de“Hücre ve Organeller”konusunun 5. sınıf öğrencilerinin bilişsel ve gelişimsel seviyelerine uygun olmadığını, içeriğin soyutluğu ve Latince terimlerin yoğunluğu nedeniyle somutlaştırma güçlüğü yaşandığını göstermektedir. Ayrıca, laboratuvar imkânları, materyal eksikliği ve zaman kısıtlılığı her iki grup tarafından temel sorunlar olarak vurgulanmıştır. Bu doğrultuda, ünite içeriğinin gelişim düzeyine uygun biçimde sadeleştirilmesi, süre planlamasının yeniden düzenlenmesi, kılavuz kitap ve öğretmen destek materyallerinin hazırlanması, deney–modelleme–dijital içerik gibi somutlaştırıcı uygulamaların artırılması ve hizmet içi eğitimlerle öğretmenlerin programı uygulama becerilerinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the achievement level of students with regard to the 5th-grade Unit 3,“Journey into the Structure of Living Things,”within the scope of the Science Course Curriculum (FBDÖP) of the Türkiye Century Education Model (TYMM), and to examine the views of students, teachers, and academicians regarding this unit. Within the context of the study, a validated and reliable“Journey into the Structure of Living Things Achievement Test,”which consists of 43 items in its final form, was first developed to identify the achievement level of students related to the relevant unit. During the test development process, the achievement test was applied to 404 5th-grade students who attend public secondary schools in the central district of Nevşehir in the 2024-2025 academic year. The research was designed and performed within a mixed-methods framework. The final form of the achievement test, developed in the quantitative part of the study, was administered to 230 students studying in different secondary schools, located in the central district of Nevşehir and independent of the test development process, and the achievement levels of students were analyzed through TAP 19.1.4 (Test Analysis Program) statistical software. The quantitative phase of the study was conducted via a survey design, while in the qualitative dimension of the study, a case study approach was employed. In the quantitative part of the research, the sample was determined through convenience sampling. In the qualitative part, the purposive sampling method was adopted. As a result of the quantitative analysis of the final test administered to 230 students, the average score of the students' achievement levels regarding the unit“Journey into the Structure of Living Things”was calculated as 46.1 points. According to the Ministry of National Education's grading system (in which a score of 50 and above is considered passing), it is possible to examine the interrupted sections of the 5th-grade unit“Journey into the Structure of Living Things”within the scope of the research. In the qualitative dimension of the research, interviews were conducted with 34 students, 14 teachers, and 5 academicians through semi-structured interview forms prepared by the researchers. Thus, the approaches of the participants in the research sample towards the relevant unit were evaluated. In addition, opinions were received regarding the learning outcomes and process components of the relevant unit in the 2024 Science Course Curriculum (FBDÖP), within the context of the topics involved in the unit. The analysis of the interviews was performed using content analysis. The interviews conducted during the qualitative phase of the study indicated that although the general attitudes of the students towards the science course are positive, they have apparent learning difficulties in the“Journey into the Structure of Living Things”unit. Students stated that they experience conceptual confusion, specifically in the topics of“Cells and Organelles”and“Support and Movement System,”that they have difficulty in establishing the structure–function relationship, and that they cannot achieve lasting learning because of the intensity of the topics. Additionally, it was found that affective factors such as loss of interest, low motivation, and anxiety negatively affect learning. Teachers highlighted the difficulty in concretization due to the abstract nature of the unit content, that the duration of the unit is insufficient in relation to the intensity of the activities, and that the deficiencies in materials and laboratories limit the learning process. Academics stated that the density of concepts and terminology in the content does not completely overlap with the readiness level of 5th-grade students and that deficiencies in teacher competencies and materials make the implementation difficult. When the common findings obtained from teachers' and academics' views were examined, it was understood that, especially, the topic of“Cells and Organelles”is not fully appropriate for the cognitive and developmental levels of 5th-grade students due to the abstract structure of the content and the intensive use of Latin-based terminology. Furthermore, limitations related to laboratory facilities, material deficiencies, and time constraints were emphasized by both groups as fundamental problems. In this respect, it is recommended that the unit content be simplified in accordance with the developmental level, that time planning be rearranged, that guidance books and teacher support materials be prepared, that concretization practices such as experiments, modelling, and digital content be increased, and that teachers' competencies in implementing the curriculum be strengthened through in-service training.