Yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerin yöneticilerinden algıladıkları güç kaynakları, örgütsel bağlılıkları ve iş doyumları arasındaki ilişki
The relationship between the perceived power sources from their managers,organizational commitment and job satisfaction of nurses working in intensive care units
- Tez No: 813572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENNET ÇİRİŞ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algılanan güç kaynakları, iş doyumu, örgütsel bağlılık, yoğun bakım hemşiresi, yönetici hemşire, Perceived power sources, job satisfaction, organizational commitment, intensive care nurse, nurse manager
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada amaç yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerin yöneticilerinden algıladıkları güç kaynakları, örgütsel bağlılıkları ve iş doyumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma kesitsel,tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da bir Şehir Hastanesinde çalışmakta olan 200 yoğun bakım hemşiresi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu,“Yönetici Hemşirelerde Algılanan Güç Ölçeği”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve“Hemşire İş Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, SPSS istatistik paket programında“sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, Bağımsız gruplarda t testi, Tek Yönlü ANOVA testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis Testi, Spearman's (rho) korelasyon testi MANOVA ve ANCOVA”testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada hemşirelerin yöneticilerinden algıladıkları karizmatik güç, ödüllendirici güç, yasal güç ve uzmanlık gücü ile örgütsel bağlılıkları ve iş doyumları arasında istatistiki yönden pozitif anlamlı ilişki belirlenmiştir. Hemşirelerin yöneticilerinden algıladıkları güç hemşirelerin örgütsel bağlılıklarını %13,3, iş doyumunu %32,4 oranında ve hemşirelerin iş doyumları ise örgütsel bağlılıklarını %32,6 oranında açıkladığı belirlenmiştir. Yoğun bakım hemşirelerinin yöneticilerinden algıladıkları güç kaynakları, örgütsel bağlılıkları ve iş doyumları birbirini etkileyen önemli kavramlardır. Özellikle yönetici hemşireler, uygun güç kaynaklarını kullanarak yoğun bakım hemşirelerinin örgütsel bağlılıklarını ve iş doyumlarını artırabilir. ii
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find the relationship between the nurses which are working at intensive care unit of perceived power sources from their managers, organizational commitments and job satisfactions. This study is a cross-sectional, descriptive and relationship-seeking research. The sample of the study consisted of 200 intensive care nurses working in a City Hospital in Istanbul. Introductory information form,“Nurse Managers Perceived Power Scale”,“Organizational Commitment Scale”and“Job Satisfaction Scale for Nurses ”were used to collect the data. Data were evaluated using“number, percentage, mean, standard deviation, Independent groups”t test, One-way ANOVA test, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis Test, Spearman's (rho) correlation test MANOVA and ANCOVA tests"in SPSS statistical package program. In the study, a statistically positive significant relationship was determined between charismatic power, rewarding power, legal power and expertise power perceived by nurses from their managers and their organizational commitment and job satisfaction. The power perceived by nurses from their managers explained nurses' organizational commitment by 13.3%, job satisfaction by 32.4%, and nurses' job satisfaction explained their organizational commitment by 32.6%. The power resources perceived by intensive care nurses from their managers, organizational commitment and job satisfaction are important concepts that affect each other. Especially nurse managers can increase the organizational commitment and job satisfaction of intensive care nurses by using appropriate power resources. iv