Bir kamu hastanesi'nde çalışan yoğun bakım hemşirelerinin iş ve yaşam doyumları ile ekip çalışması tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysing the relationship between job and life satisfaction and team work attitudes of intensive care nurses working in a public hospital
  1. Tez No: 634279
  2. Yazar: LEVENT ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLEYHA ŞİMŞEK YABAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SIDDIKA ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hemşire, iş doyumu, yaşam doyumu, ekip çalışması, Intensive care, nurse, job satisfaction, life satisfaction, team work
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yoğun bakım ünitelerinde görev yapan mesleki disiplinler, temelde ortak bir amaç için bir araya gelen; iş birliği içinde çalışabilmek için üyelerin sorumluluk ve yetkileri paylaştığı işlevsel ekiplerden oluşur. Yoğun bakım hemşireleri bu ekibin en önemli üyelerindendir. Bu ekip içindeki etkin rolleri, profesyonel tutumları, iş ve yaşam doyum düzeylerini etkileyecektir. Amaç: Bu araştırma bir kamu hastanesinde çalışan yoğun bakım hemşirelerinin iş ve yaşam doyum düzeyleri ile ekip çalışması tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki çalışmanın evrenini, Isparta Şehir Hastanesi bünyesinde bulunan yoğun bakımlarda (n=13) çalışan hemşireler oluşmaktadır (n=217). Araştırmadaki veriler;“Sosyodemografik Veri Toplama Formu”,“Hemşire İş Doyum Ölçeği”(HİDÖ),“Yaşam Doyum Ölçeği”(YDÖ) ve“Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği”(EÇTÖ) kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler, Statistical Package for Social Science for Windows (SPSS) 24 programında; frekans, ortalama, yüzde analizleri, standart sapma, Bağımsız Değişkenlerde T testi, One-Way Anova, Korelasyon ve ileri analiz incelemeleri için ise Bonferroni ve Tukey testleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda yoğun bakım hemşirelerinin YDÖ, HİDÖ ve EÇTÖ puanlarının orta düzey ve üzerinde olduğu, ölçeklerin birbirleri ile korelasyonlarının pozitif yönde ilişkili olduğu; aynı zamanda bir ölçek puanının diğer ölçeklerin puanlarını da etkilediği belirlenmiştir. Yoğun bakım hemşirelerinin birimde çalışma şekli, mesleğini isteyerek seçme ve işten memnuniyet durumları ile YDÖ, HİDÖ ve EÇTÖ puanları arasında anlamlı ilişki (p0,05) bulunmamıştır. Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinde iş doyumu, yaşam doyumu ve ekip çalışması tutumları birbirleri ile pozitif yönde ilişki göstermektedir. Birindeki artış diğerinde de artışa neden olduğundan üçünü birbirinden ayırmak mümkün değildir. Doyum düzeyleri yüksek hemşireler için akademisyenlere, klinik sorumlu hemşireleri, kurum yöneticileri ve sağlık sistemi yöneticilerine önemli sorumluluklar düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Professional disciplines working in intensive care units consist of functional teams, that each service group comes together for a common purpose and members work in collaboration by sharing responsibilities and powers. Intensive care nurses are among the most important members of this team. Their active roles, professional attitudes within this team will affect their job and life satisfaction levels. Objective: This study was carried out to determine the relationship between work and life satisfaction levels and team work attitudes of intensive care nurses' working in a public hospital. Method: The population of this descriptive and connectional study is consisted of the nurses working in intensive care units (n = 13) in Isparta City Hospital (n = 217). The data in the research were collected by using“Sociodemographic Data Collection Form”,“Nurse Job Satisfaction Scale”,“Life Satisfaction Scale”and“Team Work Attitude Scale”. The collected data were evaluated by using frequency, mean, percentage analysis, standard deviation, T test in Independent Variables, One-Way Anova, for correlation and further analysis Bonferroni and Tukey tests on SPSS 24 programme. Results: In our study, ıt was determined that intensive care nurses had moderate and higher scores on Life Satisfaction Scale, Nurse Job Satisfaction Scale and Team Work Attitude Scale, and the correlations of the scales were positively correlated at the same time, one scale score affects the scores of other scales. There is a significant relationship (p 0.05) between their gender, childbearing, working period, responsibilities and the scores of Life Satisfaction Scale, Nurse Job Satisfaction Scale and Team Work Attitude Scale. Conclusion: Job satisfaction, life satisfaction and team work attitudes of intensive care nurses show a positive relationship with each other. Since an increase in one causes an increase in the other, it is not possible to distinguish them from each other. Academicians, chief nurses, institution managers and health system managers have important responsibilities for the satisfaction of nurses whose satisfaction level is high.