Sünenin yumurta parazitoitleri Trissolcus semistriatus nees (Hymenoptera: scelıonıdae) ve telenomus turesis walker (Hymenoptera: platygastrıdae)'in aynı yumurta paketlerindeki ergin çıkışları üzerine bazı gözlemler
Some observations on the adult emergence of sunn pest's egg parasitoids Trissolcus semistriatus nees (hymenoptera: scelionidae) and telenomus turesis walker (Hymenoptera: platygastridae) in the same egg packs
  1. Tez No: 813611
  2. Yazar: ÇİSEM NUR GÖVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA AYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eurygaster integriceps, Trissolcus semistriatus, Telenomus turesis, Ergin çıkışı, Eurygaster integriceps, Trissolcus semistriatus, Telenomus turesis, Adult emergence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Eurygaster integriceps Puton, buğdayın en önemli zararlısıdır. Bu zararlının doğada popülasyonunu dengede tutan birçok doğal düşmanı vardır. Bunların içerisinde en önemlileri yumurta parazitoitleridir ve biyolojik mücadelede başarı ile kullanılmaktadırlar. Biyolojik mücadelenin başarısında birçok faktör etkili olmaktadır. Bu faktörlerden birisi de doğal düşmanların bir arada bulunduklarında gösterdikleri davranışlarıdır. Bu çalışmada sünenin yumurta parazitoti olan Trissolcus semistriatus Nees ve Telenomus turesis Walker'in bir arada bulunduklarında ergin çıkışları araştırılmıştır. Denemeler 26±1°C sıcaklık, %60±10 nem, 16:8 saatlik fotoperiyot koşullarına sahip inkübatörde yürütülmüştür. Denemenin ilk bölümünde, iki türün bir dişisine 28-56 ve 112 adet yumurta verilmiş ve ergin çıkışları gözlenmiştir. İkinci bölümünde ise türler 112 yumurta üzerine 3 adette 1 adet oranında verilmiş ve ergin çıkışları belirlenmiştir. Sonuçlara göre, bir T. semistriatus ve bir T. turesis dişisine 28-56 ve 112 adet süne yumurtası verildiğinde toplamda ergin çıkışının en çok gerçekleştiği tür T. semistriatus (Sırasıyla 57,14±3,78; 44,55±11,03; 20,94±2,02) olmuştur. 112 adet süne yumurtası üzerinde üç T. semistriatus ve bir T. turesis dişisinin ergin çıkışının araştırıldığı denemelerde T. semistriatus ortalama %72,40 ile en yüksek ergin çıkış oranına, üç adet T. turesis ve bir adet T. semistriatus ergin çıkışının belirlendiği denemelerinde ise T. turesis %55,65 ile en yüksek ergin çıkış oranına sahip olmuştur. Tüm denemeler değerlendirilmediğinde ergin çıkış oranı bakımından, T. semistriatus'un T. turesis'e göre daha başarılı olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eurygaster integriceps Puton is the most important pest of wheat. This pest has many natural enemies that keep its population in balance in nature. The most important of these are egg parasitoids that are successfully used in biological control. Many factors are effective in the success of biological control. One of these factors is the behavior of natural enemies when they are together. In this study, the egg parasitoid of the sunn pest, Trissolcus semistriatus Nees and Telenomus turesis Walker were examined for their adult emergence when they were together. The experiments were carried out in an incubator with 26±1°C temperature, 60±10% humidity, 16:8 hour photoperiod conditions. In the first part of the experiment, different range of eggs (28-56 and 112) were given to a female of each species and the emergence of adults was observed. In the second part, the species were given on 112 eggs at the rate of 1 in 3 and the adult emergence was determined. According to results, when 28-56 and 112 sunn pest eggs were given to one T. semistriatus and one T. turesis female, T. semistriatus (57.14±3.78; 44.55±11.03; 20.94±2.02 respectively) was the species with the highest adult emergence in total. In the experiments in which the adult emergence of three T. semistriatus and one T. turesis females were investigated on 112 sunn pest eggs; T. semistriatus had the highest adult emergence rate with an average of 72.40%, and T. turesis had the highest adult emergence rate with 55.65% in the experiments where three units of T. turesis and one unit of T. semistriatus emergence were determined. When all experiments were evaluated, it was concluded that T. semistriatus was more successful than T. turesis in terms of adult emergence.