Ürtikerle başvuran hastalarda etyoloji ve demografiközelliklerin araştırılması
Investigation of the etiology and demographic characteristics of the pati̇ents admi̇tted with urticaria
  1. Tez No: 813755
  2. Yazar: GULTAN MAMMAD ZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK CEZMİ ÇOKUĞRAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kronik spontan ürtiker, kronik uyarılabilir ürtiker, laboratuvar, tanı, Chronic spontaneous urticaria, chronic inducible urticaria, laboratory, diagnosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç:Bu çalışmanın amacı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji polikliniğinde takip edilen ürtiker hastalarının farklı ürtiker alt tiplerine dağılım sıklıklarını, demografik özelliklerini, laboratuvar bulgularını, klinik seyrini, bu gedişi etkileyebilecek faktörleri ve tedaviye yanıtlarını belirlemektir.Gereç ve Yöntem Çalışma 1 Ocak 2016-1 Ocak 2022 tarihleri arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji polikliniğine başvuran, tıbbi öykü ve fizik muayene sonucunda kronik ürtiker tanısı konulan ve takibe alınan 62 hasta retrospektif değerlendirilerek gerçekleştirildi.Bulgular Çalışmamızda 62 hastadan 28'i (%45) kız, 34'ü (%55) erkek idi. Hastalık başlama yaşı ortalama 9,754,55 yıl, devam süresi 2,782,89 yıl olarak saptandı. 34 hasta(%54,8) KSÜ, 28 hasta (%45,2) KUÜ ürtiker olarak değerlendirildi.KUÜ hastalarından 21'de (%75) semptomatik dermografizm, 1'de (%3,6) semptomatik dermografizmle birlikte akuajenik, soğuk, basınç ürtikeri, 2'de (%7,1) akuajenik ürtiker, 1'de (%3,6) akuajenik ve kolinerjik ürtiker birlikteliği, 1'de (%3,6) kolinerjik ürtiker, 2'de (%7,1) soğuk ürtikeri saptandı. KSÜ'li hastaların %44,10'u (n=15), KUÜ'li hastaların %17,9'u (n=5) olmak üzere 20 hastaya (%32,3) anjioödem eşlik etmekteydi. Anjioödem KSÜ'de daha fazla saptanmıştır. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,028). Diğer klinik özellikler, tetikleyiciler ve laboratuvar parametreleri yönünden KSÜ ve KUÜ grupları arasında anlamlı istatistiksel fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç KÜ hastalarına eşlik edecek bireysel ve ailesel atopik, otoimmun hastalık olasılığı gösterildi. Enfeksiyon, ilaçlar, gıda, paketli ürünlerin tüketimi, fiziksel, duygusal tetikleyiciler olmak üzere ürtiker için birçok provakatör faktörlerin olduğu ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Background and Objectives:The purpose of the study was to determine the distribution frequencies of chronic urticaria patients followed-up at Cerrahpaşa Medical Faculty Pediatric Allergy and Immunology outpatient clinics into different subtypes of urticaria, as well as their demographics, laboratory findings, clinical course, factors that might affect this course, and responses to treatment. Material and Methods The study was carried out based on the retrospective evaluation of 62 patients who were diagnosed with chronic urticaria established by their medical history and physical examination. These patients were follewed-up between January 1, 2016 and January 1, 2022. Results There were 28 (45%) female, and 34 (55%) male patients included in the study. The mean age of the disease onset was 9.754.55 years, and the duration of continuation was 2.782.89 years. 34 patients (54.8%) were evaluated as CSU and 28 patients (45.2%) were evaluated as CIndU. Out of 28 patients with CIndU, 21 (%75) had symptomatic dermographism, 1 (%3,6) had coexistence aquagenic, cold, pressure urticaria with symptomatic dermographism, 2 (%7,1) had aquagenic urticaria, 1 (%3,6) had coexistence of aquagenic and cholinergic urticaria, 1 (%3,6) had cholinergic urticaria, and 2 (%7,1) had cold urticaria. Angioedema was accompanied by 20 patients (32.3%), including 44.10% (n=15) of patients with CSU and 17.9% (n=5) of patients with CIndU, which was more common for CSU. The difference was statistically significant (p=0.028). Nevertheless, there were no statistically significant (p>0.05) differences between CSU and CIndU groups regarding other clinical features, triggers, and laboratory parameters. Conclusion Distribution of CU subtypes was determined and the possibility of accompanying atopic and autoimmune diseases was shown. The study determined that there are many provoking factors for urticaria, including infection, drugs, food, consumption of packaged products, physical and emotional triggers.