Çocukluk çağı ürtikerinde etiyolojik faktörlerin araştırılması
Investigation of etiological factors of childhood urticaria
- Tez No: 478189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN KÜÇÜKOSMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ürtiker, besin allerjisi, enfeksiyon, spesifik IgE, urticaria, food allergy, infection, specific IgE
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Ürtiker Çocuk acil servislerinde ve genel çocuk polikliniklerinde sık karşılaşılan döküntülü bir hastalıktır. Bu çalışmadabölgemizde ürtiker bulgularıyla başvuran hastalarda etiyolojik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi ve Genel Çocuk Polikliniğinde2016-2017 tarihleri arasında ürtiker bulgularıyla başvuran 72 hastanın demografik özellikleri, özgeçmiş ve soy geçmiş özellikleri, başvurudan önceki tedavileri sorgulandı. Hastaların klinik bulguları, laboratuar verileri ve hastanemize başvurmadan öncealdıkları tedaviler değerlendirildi. Hastalara hemogram, AST, ALT, üre, kreatinin, CRP, sedimantasyon, boğaz kültürü, idrar kültürü ve gaitada parazit incelemesi, serum allerjen spesifik IgE, deri prik testi tetkikleri yapıldı. Bulgular: Toplam 72 hastanın 23'ü (% 31,9) kız, 49'u (% 69,1) erkekti. Hastaların % 34,4'ü ilk ürtiker atağı ile başvururken, % 65,6'sı tekrarlayan ürtiker nedeniyle başvurdu. Hastalarda en sık % 70,8 ile orta derecede ürtiker saptandı. Hafif derecede ürtiker % 22,2 iken ağır derecede ürtiker % 6,9 olarak saptandı. Hikâye ve fizik muayene sonrası ürtikerin en sık olası nedenleri sırasıyla besin % 38,8 (n=28), enfeksiyon % 25 (n=18) olarak tespit edilirken tanı testleri sonrası ürtiker nedenleri en sık sırasıyla IgE-aracılı besin allerjisi %27,7 (n=20), enfeksiyonlar % 25 (n=18) ve dermografizm % 4,1(n=3) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda çocukluk çağında, en sık ürtiker nedeni olarak sırayla besin ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar ve fiziksel nedenler saptanmıştır. Hastaların % 43'ünde ürtikere neden olan etiyolojik faktör tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Urticaria is a frequent rash disorder in pediatric emergency departments and general pediatric outpatient clinics. The purpose of this study was to determine etiologic factors in patients who applied with urticaria findings in our region Materials and Methods: The demographic characteristics, backgrounds and family histories of 72 patients who had urticaria findings between the dates of 2016-2017 were questioned in Gaziantep University Medical Faculty Pediatric Emergency Department and General Pediatric Clinic. Clinical findings of the patients, laboratory data, and the treatments they received before applying to our hospital were evaluated. Hemogram, AST, ALT, urea, creatinine, CRP, sedimentation, throat culture, urine culture and stool parasite examination, serum allergen specific IgE and skin prik test were performed on the patient's Findings: 23 (31.9%) of the total 72 patients were female and 49 (69.1%) were male. 34.4% of the patients applied with first urticaria and 65.6% recurred urticaria. Urticaria was found in the patients with moderate degree with 70.8%. At a mild degree, urticaria was 22.2%, while severe urticaria was 6.9%. The most common causes of urticaria after history and physical examination were determined as 38.8% (n = 28) and 25% (n = 18), respectively. The most common causes of urticaria were IgE-mediated food allergy (n = 20), infections 25% (n = 18) and dermographism 4.1% (n = 3). Conclusion: In our study, food and nutrient additives, infections and physical causes were identified as the most common causes of urticaria in childhood. No etiologic factor causing urticaria was found in 43% of the patients.