Striktür ile komplike crohn hastalığında prognoz
Prognosis in stricture-complicated crohn's disease
  1. Tez No: 813772
  2. Yazar: ÖZNUR AYDIN ATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İBRAHİM HATEMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn Hastalığı, striktür, stenoz, rezeksiyon, azatiopürin, TNF-alfa blokeri, post-op nüks, Crohn's Disease, stricture, stenosis, resection, azathioprine, TNF-alfa blokeri, post-op recurrence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Crohn Hastalığı progresif bir hastalıktır. Zaman içinde stenozan komplikasyon gelişir ve rezeksiyon gerekebilir. Bu çalışmada polikliniğimizde takipli stenozan CH hastalarının semptom, bulgu ve tedavilerini analiz ederek çeşitli tedavi şekilleriyle elde edilen tedavi yanıtını ve nüks oranını saptamayı ve bu hastaların prognozlarına fayda sağlamaya yönelik çalışmalara katkıda bulunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniğinde takipli toplamda 300 hasta dosyası incelendi. Dosyalar geriye dönük olarak taranarak semptomları, bulguları, tedavileri ve yanıtları kaydedildi. Veriler çeşitli hasta grupları arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların başlangıçtaki karakteri incelendiğinde; %33'ü inflamatuar, %56,7'si stenozan, %3,7'si penetran, %6,7'si stenozan ve penetrandı. %13,7'sinde perianal hastalık vardı. Tanıdan stenoz gelişimine kadar geçen süre ortalama süre 54 aydı. Tanı konulma yöntemleri incelendiğinde; %66,7'si sadece endoskopi, %16'sı sadece görüntüleme, %17,4'ü görüntüleme ve endoskopi ile tanı konulduğu görülmüştür. Striktür sonrası birinci basamak tedavi yöntemi incelendiğinde; %79,6'sı medikal, %1,3'ü balon dilatasyon, %23'ü rezeksiyondur. %65,6'sı medikal tedavi sonrası yanıtsızdır. Hastaların %50'sinde rezeksiyon gerekli olmuştur. Kullanılan ilaca göre tedavi yanıtı ve rezeksiyon oranları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Hastaların %32,9'unda post-operatif stenoz nüksü olduğu görülmüştür. Post-op stenoz nüksü oranı post-op dönemde AZA kullanmayan hastalarda anlamlı seviyede yüksektir. %9,3'ünde striktürle ilişkili birden çok defa rezeksiyon gerekmiştir. Sonuç: Stenozan crohn hastalığında hastaların yarısında cerrahi tedavi gerekmektedir, hastaların yaklaşık üçte birinde postoperatif dönemde stenoz nüksü görülmektedir. Stenoz nedeniyle tekrar opere olma oranı % 9 dur. Operasyon riski kolon darlığı olan hastalarda, rektal tutulumu olanlarda ve eşlik eden penetran hastalığı olanlarda daha fazladır. Post-op AZA tedavisi stenozan hastalık nüksünü anlamlı olarak azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Crohn's disease is a progressive disease. The majority of patients develop stenosing complications over time, and as a result, resection may be necessary in many patients. With this study, we aimed to analyze the symptoms, findings, and treatments of patients with follow-up stenotic Crohn's disease in our clinic, to determine the treatment response and recurrence rate obtained with various treatment modalities, and to contribute to studies aimed at benefiting the prognosis of these patients. Methods: At Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital Gastroenterology Clinic, a total of 300 patient files were reviewed. Patient symptoms, findings, treatments, and responses were recorded by retrospectively reviewing their files. The data obtained were compared between different patient groups. Results: When the initial characteristics were examined, 33% were inflammatory, 56.7% were stenosing, 3.7% were penetrating, and 6.7% were stenosing and penetrating in nature. 13.7% had perianal disease. 66.7% were diagnosed solely by endoscopy, 16% were diagnosed solely by imaging, and 17.4% were diagnosed by both imaging and endoscopy. When the first-line treatment method after stricture diagnosis was examined, it was found that 79.6% received medical treatment, 1.3% underwent balloon dilatation, and 23% underwent resection. Of those who received medical treatment, 65.6% were unresponsive to medical treatment. Resection was necessary in 50% of the patients. When the treatment response and resection rates in patients were compared according to the drug used, no significant difference was found. Post-operative stenosis recurrence was observed in 32.9% of patients. The rate of post-op stenosis recurrence is significantly lower in patients who use AZA in the post-op period. Multiple resections associated with strictures were required in 9.3% of patients. Conclusions: Surgical treatment is required in half of the patients, and approximately one-third of patients experience stenosis recurrence in the postoperative period. The rate of re-operation due to stenosis is 9%. The risk of surgery is higher in patients with colonic narrowing, rectal involvement, and accompanying penetrating disease. AZA treatment in the postoperative period significantly reduces the recurrence of stenotic disease.