Aurapten ve Tamoksifen'in sinerjistik antikanser etkilerinin meme ve endometriyum kanser hücre hatları MCF-7 ve Ishikawa hücre kültürlerinde incelenmesi
Synergistic anticancer effects of Auraptene and Tamoxifen on MCF-7 and Ishikawa cell cultures in breast and endometrial cancer cell lines
- Tez No: 813800
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN SOLAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Aurapten, Tamoksifen, meme kanseri, akım sitometri, sitotoksisite, Auraptene, Tamoxifen, breast cancer, flow cytometry, cytotoxicity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Telci, Serpil. (2023). Aurapten ve Tamoksifen'in sinerjistik antikanser etkilerinin meme ve endometriyum kanser hücre hatları MCF-7 ve Ishikawa hücre kültürlerinde incelenmesi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji ABD. Tıpta Uzmanlık Tezi. İstanbul. AMAÇ: Meme kanserleri yüksek oranda östrojen reseptörü eksprese ettiği için tedavisinde selektif östrojen reseptör modülatörü Tamoksifen'in kullanımı yaygındır. Uzun süreli Tamoksifen tedavisi endometriyal kanser riskini artırmaktadır. Çalışmamızda meme kanseri hücrelerinde sitotoksik etkisi gösterilen monoterpen kumarin bileşiği Aurapten'in östrojen bağımlı endometriyum kanserine sitotoksisite olasılığını endometriyum kanserini modelleyen Ishikawa hücrelerinde incelemeyi planladık. Literatürde endometriyum kanseri ve Ishikawa hücrelerinde Aurapten uygulanmasıyla ilgili çalışmaya rastlamadık. Aurapten'in Tamoksifen'le kombine edilmesinin Tamoksifen'in indüklediği endometriyal karsinogenezi baskılama ve meme kanseri tedavisinde sinerjistik etki oluşturma potansiyelini araştırdık. MATERYAL-METOD: Histoloji ve Embriyoloji ABD Hücre Kültürü Laboratuvarı stoklarından pasajlanan MCF-7 ve Ishikawa hücre kültürü deney gruplarına Aurapten ve Tamoksifen'in tek başına ve kombine dozları uygulandı. Hücre canlılık testleri Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Moleküler Tıp bölümünde; Multiscan ELISA mikrookuyucu (Thermo Fisher Scientific™, Almanya), akım sitometri apoptoz testleri İmmunoloji biriminde; NovoCyte® (ACEA Biosciences, USA) akım sitometri ve hücre döngüsü analizleri Bezmialem Vakıf Gureba Üniversitesi İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezinde; BD Accuri C6 akım sitometri cihazları kullanılarak gerçekleştirildi. BULGULAR: Aurapten Ishikawa ve MCF-7 hücrelerinde hücre döngüsünü G0/G1 fazında durdurarak ve apoptozu indükleyerek sitotoksik etki gösterdi. Tamoksifen Ishikawa hücrelerinde proliferasyonu artırdı ve Aurapten ile kombinasyonu bu stimulasyonu baskıladı. SONUÇ: Aurapten meme kanseri tedavisinde Tamoksifen'in endometriyal kanser riskini azaltarak daha güvenli ve daha düşük dozlarda kullanılmasını destekleyen sinerjistik etkili terapötik adjuvan olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Telci, Serpil. (2023). Synergistic anticancer effects of Auraptene and Tamoxifen on MCF-7 and Ishikawa cell cultures in breast and endometrial cancer cell lines. Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, Department of Histology and Embryology. Specialization Thesis in Medicine. Istanbul. OBJECT: Since breast cancers express high estrogen receptors the use of selective estrogen receptor modulator Tamoxifen is common in the treatment. Tamoxifen increases the risk of endometrial cancer. We planned to examine the possibility of cytotoxicity of the monoterpene coumarin compound Auraptene which has been shown to have an antiproliferative effect in breast cancer cells in estrogen-dependent endometrial cancer modeling by Ishikawa cells. We studied the potential of Auraptene combined with Tamoxifen in suppressing the endometrial carcinogenesis induced by Tamoxifen and attaining a synergistic effect in breast cancer therapy. MATERIALS-METHODS: Single and combined doses of Auraptene and Tamoxifen were administered to MCF-7 and Ishikawa cell cultures passaged from Cell Culture Laboratory stocks of the Histology and Embryology Department. Cell viability and apoptosis assays were performed with a Multiscan ELISA microreader (Thermo Fisher Scientific™, Germany) and NovoCyte®, (ACEA Biosciences, USA) flow cytometry at Molecular Medicine Unit and Immunology Center in Aziz Sancar Experimental Medicine Research Institute. Cell cycle tests were analyzed with BD Accuri C6 flow cytometry at Bezmialem Vakıf Gureba University Drug Application and Research Center. RESULTS: Auraptene elicited cytotoxic effects in Ishikawa and MCF-7 cells by increasing apoptosis and inducing their arrest in the G0/G1 phase of the cell cycle. Tamoxifen incited the proliferation in Ishikawa cells. This stimulation was curbed when combined with Auraptene. CONCLUSION: Auraptene can be recommended as a synergistic therapeutic adjuvant in breast cancer to enable Tamoxifen to use more safely by reducing the risk of endometrial cancer and effectively at lower doses.