Cinsiyet hormon reseptör ekpresyonunun larengeal skuamöz hücreli karsinom,displazi,polip ve kistlerde karsinogenez ve prognoz ile ilişkisi
Association of sex hormone receptor expression with carcinogenesis and prognosis in larygeal squamous cell carcinoma, dysplasia, polyps and cysts
  1. Tez No: 813801
  2. Yazar: TURKAN BAKHSHALIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN CANSIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larenks kanseri, cinisyet hormon reseptörü, kanserogenez, prognoz, hormonoterapi, Laryngeal cancer, sex hormone receptor, carcinogenesis, prognosis, hormone therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda larenksin benign, premalign ve malign lezyonlarında cinsiyet hormon reseptör ekspresyonunun saptanması, bu reseptörlerin alt gruplar arasında kıyaslanması, premalign grupta malignite gelişimi ile ilişkisi, malign grupta ise prognoz ve kanserogenez ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi – Cerrahapaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'na ses kısıklığı sebebiyle başvuran ve muayenesinde larengeal lezyonu tespit edilip ameliyat edilmiş olan hastalar dahil edilmiştir. Hastalar patolojik tanılarına göre benign (polip, kist), premalign (displazi, karsinoma in situ) ve malign (scc) lezyonlar olarak alt gruplara ayrılmıştır. Hastaların patoloji spesmenleri AR, ER ve PR ekspresyonunun tespiti açısından immünohistokimya metoduyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam 105 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Patoloji kesitlerinde benign, premalign ve malign alt grupların sadece 3'de AR ekspresyonu görülmüştür. Diğer grupların tamamında cinsiyet hormon reseptör ekpresyonu görülmemiştir. Tüm hasta popülasyonu genelinde bakıldığında AR, ER ve PR ekspresyonunun histopatolojik ve klinik parametrelerle arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Sonuç: Yaptığımız çalışmada cinsiyet hormon reseptör ekspresyon yokluğu larengeal karsinomların cinsiyet hormonuna bağımlı tümörler olmadığını göstermektedir. Bu nedenle, larengeal karsinomların adjuvan tedavisinde hormonoterapi bir endikasyon oluşturmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In our study, it is aimed to determine the sex hormone receptor expression in the benign, premalignant and malignant lesions of the larynx, to compare these receptors between subgroups, to evaluate the association with the development of malignancy in the premalignant group, and the prognosis and carcinogenesis in the malignant group. Materials and Methods: Patients who applied to Istanbul University - Cerrahapasa, Cerrahpasa Faculty of Medicine, Department of Ear Nose and Throat Diseases between 2016 and 2022 due to hoarseness and who had a laryngeal lesion in their examination and underwent surgery were included in the study. The patients were divided into subgroups according to their pathological diagnosis as benign (polyp, cyst), premalignant (dysplasia, carcinoma in situ) and malignant (scc) lesions. Pathology specimens of the patients were evaluated by immunohistochemistry for the detection of AR, ER and PR expression. Results: A total of 105 patients were included in the study. AR expression was observed in only 3 of the benign, premalignant and malignant subgroups in pathology sections. Sex hormone receptor expression was not observed in all other groups. No significant correlation was observed between the expression of AR, ER, and PR and histopathological and clinical parameters in the whole patient population. Conclusion: In our study, the absence of sex hormone receptor expression shows that laryngeal carcinomas are not sex hormone dependent tumors. Therefore, hormone therapy is not an indication in the adjuvant treatment of laryngeal carcinomas.