Feminism(s) in Fannie Flagg's novel Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe and Margaret Drabble's novel A Summer Bird-Cage
Fannie Flagg'in romanı Kızarmış Yeşil Domatesler ve Margaret Drabble'ın romanı Bir Yaz Kuş Kafesi'nde Feminizm(ler)
- Tez No: 813865
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA AYÇA ÜLKER ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fannie Flagg, Whistle Stop Kafe'de Kızarmış Yeşil Domatesler, Margaret Drabble, Bir Yaz Kuş Kafesi, Feminist Teori, Fannie Flagg, Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café, Margaret Drabble, A Summer Bird-Cage, Feminist Theory
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Fannie Flagg'in Whistle Stop Kafe'de Kızarmış Yeşil Domatesler ve Margaret Drabble'ın Bir Yaz Kuş Kafesi adlı romanları modern dönemde yaşayan kadın karakterler etrafında örülmüşlerdir. Bu tezde, her iki romandaki kadın karakterlerin, özellikle ikili ilişkiler içerisinde maruz kaldıkları yasal ve toplumsal çifte standartlar üzerinde durularak, çeşitli edebi feminist teoriler aracılığıyla onların özgürleşme ve kendilerini gerçekleştirme yolundaki mücadeleleri incelenmektedir. 1960'lı yıllardan sonra ivme kazanarak pek çok dala bölünen feminist kadın hareketinin edebiyat analizlerinde etkili olan edebi teori türleri, kadınların tecrübe ettiği çok boyutlu cinsiyetçi ayrımcılığın süreçlerinin ve sonuçlarının anlamlandırılması yolunda etkin faydalar sağlamaktadır. Bu tezdeki seçili eserlerde tasvir edilen olaylarda kadınların karşılaştığı hak ihlallerini ve yaşananların kadınlar üzerindeki etkilerini irdeleme aracı olarak; sosyalist, radikal, liberal ve lezbiyen feminizm edebi teorileri kullanılmaktadır. Seçilmiş olan romanlar, kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamadaki deneyimlerine ışık tutması açısından önem taşımanın yanı sıra Flagg'in eserinin Amerikan edebiyatına, Drabble'ın eserinin İngiliz edebiyatına ait olması itibariyle cinsiyet ayrımcılığının bölgesel yaygınlığının ortaya konması bakımından da değerlidir. Flagg'in eserindeki kurgunun geriye dönüş tekniği ile yaklaşık yetmiş senelik bir zaman dilimini kapsaması ile de cinsiyetler arası eşitsizliğin kadınlara getirdiği zorlukların zamansal yaygınlığı vurgulanmaktadır. Her iki yazar da, kadınların yaşamına dair gerçekçi olaylar betimlemenin yanında, karakterlerin sözlü ifadelerini ve de iç seslerini sunarak, onların derinlemesine anlaşılmalarını sağlarlar ve ülkelerinde feminist mücadeleyi gerekli kılan sebeplerin altını çizerler. Bu tez, patriarkal baskıların kadın karakterlerin zihinlerini ve yaşamlarını kaplayarak onlar üzerindeki teorik ve pratik bağlamlardaki etkilerini Whistle Stop Kafe'de Kızarmış Yeşil Domatesler ve Bir Yaz Kuş Kafesi adlı romanlarındaki olay örgüleri dâhilinde, gerekli feminist teoriler ile tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The novels Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe by Fannie Flagg, and A Summer Bird-Cage by Margaret Drabble revolve around female characters living in contemporary times. This thesis explores the challenges faced by the female characters in both novels, who strive for liberation and self-realization, employing various feminist theories in literary analysis. The focus of the exploration is particularly on the legal, and social double standards women encounter in their relationships. The women's movement, which gained momentum, and diversified into different branches after the 1960s, encompasses multiple criticism types that have proven effective in understanding the complex sexist discrimination experienced by females. This thesis utilizes literary theories of socialist, radical, liberal, and lesbian feminism in order to examine the violation of women's rights depicted in the selected works, and the impact of these experiences on women. The chosen novels hold significance in shedding light on women's journey towards achieving gender equality, and they reveal the prevalence of negative discrimination against women within their respective regions, as Flagg's work belongs to American literature, and Drabble's work to English literature. The timeless nature of the challenges posed by gender inequality is emphasized by Flagg's use of the flashback technique, covering a span of approximately seventy years in her narrative. Both authors not only depict realistic events in women's lives, but also provide insight into the characters' thoughts, and inner voices, facilitating a profound understanding of the characters, and highlighting the necessity of feminist struggles within their own countries. This thesis delves into the effects of patriarchal pressures on the minds, and lives of female characters, incorporating relevant feminist theories within the plots of Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe and A Summer Bird-Cage to explore the topic in theoretical and practical contexts.