Ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı durumlarının öz denetim (öz kontrol) ve sosyal duygusal beceriler açısından incelenmesi
Examination of secondary school students' digital game addiction in terms of self audit (self control) and social emotional skills
  1. Tez No: 813872
  2. Yazar: DERYA HAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: bağımlılık, dijital oyun, öz denetim, sosyal, duygusal, addiction, digital game, emotional self-control, social
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Araştırma, ortaokul kademesinde öğrenim gören öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı, öz denetim becerileri ve sosyal duygusal öğrenme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim öğretim döneminde İstanbul ili Bağcılar'da yer alan bir devlet ortaokulunda öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi, kolayda örnekleme ile ulaşılmış 299'u erkek, 251'i kız toplam 550 katılımcıdan oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo demografik bilgi formu, Ergenler İçin Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Ergenlerde Öz-Denetim Becerileri Ölçeği ve Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler IBM SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regresyon yöntemlerine başvurulmuştur. Öğrencilerin dijital oyun bağımlılıkları, öz denetim becerileri ve sosyal duygusal öğrenme becerileri cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-babanın eğitim durumu, sosyoekonomik düzey, oyuna ayrılan süre ve kardeş sayısına göre incelenmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı, öz denetim becerileri ve sosyal ve duygusal öğrenme becerileri düzeyleri cinsiyet, maddi durum ve gün içerisinde oyuna ayrılan süre değişkenine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı, öz denetim becerileri ve sosyal ve duygusal öğrenme becerileri düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonucunda öğrencilerin öz denetim becerileri ile sosyal ve duygusal öğrenme becerileri alt boyutlarının hepsinin ise dijital oyun bağımlılığı puanlarının yaklaşık %19.4'ünü açıkladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to examine the relationship between digital game addiction, self-control skills and social-emotional learning skills of secondary school students. The universe of the research consisted of students studying at a state secondary school in Bağcılar, Istanbul in the 2022-2023 academic year. The sample of the study consisted of a total of 550 participants, 299 boys and 251 girls, who were reached by convenience sampling. Socio-demographic information form prepared by the researcher, Game Addiction Scale for Adolescents, Self-Control Skills Scale for Adolescents and Social Emotional Learning Skills Scale were used as data collection tools. The data obtained within the scope of the research were analyzed with the IBM SPSS 25 program. Descriptive statistics, independent sample t-test, one-way analysis of variance, correlation and regression methods were used in the analysis of the data. Students' digital game addictions, self-control skills and social emotional learning skills were examined according to gender, grade level, educational status of parents, socioeconomic level, time allocated to the game, and number of siblings. As a result of the research, significant differences were found in the level of digital game addiction, self-control skills and social and emotional learning skills of the students according to gender, financial situation and the time allocated to the game during the day. A significant relationship was found between students' digital game addiction, self-control skills, and social and emotional learning skills. In addition, as a result of hierarchical regression analysis, it was seen that students' self-control skills and social and emotional learning skills sub-dimensions explained approximately 19.4% of digital game addiction scores.