Psikotik belirtiler gösteren ve psikotik belirtiler göstermeyen ötimik bipolar bozukluk hastalarında çocukluk çağı travması, dürtüsellik, intihar olasılığı ilişkisi
  1. Tez No: 813962
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, İntihar, Çocukluk çağı travması, Dürtüsellik, Bipolar disorder, Suicide, Childhood trauma, Impulsivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Amaç: Araştırmada ötimik bipolar bozukluk tanılı hastalarda psikotik belirtili atak öyküsü olan ve olmayan olgu grupları ve sağlıklı bireylerde intihar olasılığı, anksiyete, uyku kalitesi, işlevsellik, çocukluk çağı travması ve dürtüsellik ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemi İÜC-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri AD. Duygudurum polikliniğinde BB tanısıyla takipli, remisyondaki hastalardan oluşmaktadır. Örneklem DSM-5 tanı ölçütlerine göre BB tanılı psikotik belirtili ataklar geçirmiş (BBPB+) olan 44 hasta, psikotik belirtisiz atakları (BBPB-) olan 25 hasta ve 48 sağlıklı bireyden oluşmaktadır. Katılımcıların yazılı onamları alınarak Sosyodemografik Veri Formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (BPRS), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (FAST), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Çocukluk Çağı Travması Ölçeği (ÇÇTÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BIS) ve İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) kullanılmıştır. Bulgular: BB ve BBPB+ grubunda FAST, PUKİ, ÇÇTÖ, BIS, İOÖ, BAÖ puanları sağlıklı bireylere göre yüksek saptanmıştır. BB ve BBPB+ gruplarında intihar girişimi olanların İOÖ puanı intihar girişimi olmayanlara göre yüksek saptanmıştır. BBPB+ grubunda gelir getirici işte çalışmayanların İOÖ puanı gelir getirici işte çalışanlara göre yüksek bulunmuştur. Sonuç: BBPB+ hastalarının intihar olasılığı sağlıklı gönüllülerden yüksek bulunmuşken; BBPB- hastalarında intihar olasılığı sağlıklı olgulara göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Bu durum BB hastalarında psikotik semptomların intihar olasılığı açısından risk teşkil ettiği şeklinde değerlendirilebilir. BB ve BBPB+ hastalarında intihar girişimi, anksiyete bozukluğu ek tanısı, işlevsellikte yetersizlik, uyku kalitesinin bozulması, çocukluk çağı travması ve dürtüselliğin intihar olasılığı açısından risk teşkil ettiği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to investigate the suicide probability and relationship of anxiety, sleep quality, functionality, childhood trauma, impulsivity among euthymic bipolar disorder patients with and without psychotic symptoms and healthy individuals. Method: Study sample comprises patients in remission diagnosed with BD and followed up at Mood Disorders Polyclinic of Cerrahpaşa Faculty of Medicine. 44 BD patients with psychotic symptoms (BBPD+), 25 BD patients without psychotic symptoms (BBPD-) according to DSM5 and control group of 48 healthy individuals were enrolled after written consent. Sociodemographic Data Form, Young Mania Rating Scale (YMRS), Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS), Beck Depression Inventory (BDI), Brief Functioning Rating Scale (FAST), Beck Anxiety Inventory (BAI), Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI), Childhood Trauma Scale (CTQ), Barratt Impulsivity Scale (BIS), Suicide Probability Scale(SPS) were employed in study. Results: FAST, PUKI, CTQ, BIS, SPS, BAI scores were higher in BD and BBPD+ group than healthy individuals. Participants with suicide attempt had higher SPS score than individuals without attempt in BD and BBPD+ groups. SPS score of those engaged in non-paying activities was higher than those engaged in paid activities in BBPD+ group. Conclusion: Suicide probability was higher in BBPD+ patients while it wasn't significantly higher in BBPD– patients compared to healthy volunteers. It can be interpreted that psychotic symptoms creates risk for suicidality. Presence of attempted suicide, comorbid anxiety in patients with BD and BBPD+, functionality impairment, poor sleep quality, childhood trauma history, impulsivity poses risk for suicidality.