Psikotik özellikler gösteren hastaların psikotik özellik göstermeyen hastalara göre anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Investigating into the difference in anxiety levels between patients with and without psychotic features
- Tez No: 660016
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, içgörü, psikotik bozukluklar, Anxiety, insight, psychotic disorders
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Psikotik bulgular, zihni etkileyen bir grup ciddi belirtiler olarak bireyin net düşünmesini, doğru kararlar vermesini, duygusal tepki vermesini, etkili bir şekilde iletişim kurmasını, gerçeği anlamasını ve uygun şekilde davranmasını zorlaştırmaktadır. Semptomlar şiddetli olduğunda, psikotik bulguları olan kişiler gerçeklerle iletişimde kalmakta güçlük çekerler ve çoğu zaman günlük yaşamla başa çıkamazlar. Psikotik belirtiler bazı diğer mental rahatsızlıklara eşlik edebilir. Bu bağlamda psikotik belirtilerin, anksiyete, içgörü ve psikiyatrik belirti düzeylerinde etkili olup olmadığının incelenmesi önemli bir çalışma alanı olarak öne çıkmaktadır. Bu kapsamda bu çalışmada psikotik bulgusu olan ve psikotik bulgusu olmayan psikiyatri hastalarının anksiyete, içgörü ve psikiyatrik belirti düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda 18-80 yaş grubunda, en az ilkokul mezunu olan ve psikiyatri servisinde yatan toplam 60 psikiyatri hastasının (psikotik bulgusu olan 29 hasta ve psikotik bulgusu olmayan 31 hasta) katılımı ile bir araştırma yapılmıştır. Katılımcılara sosyo-demografik Veri Formu, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği, İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Barnes Akatizi Ölçeğinden meydana gelen bir anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların anksiyete düzeylerinin psikotik bulguya sahip olma ve olmama durumlarına göre anlamlı düzeyde değişmediği tespit edilmiştir. Katılımcıların içgörü düzeylerinin psikotik bulgu olmayan hastalarda psikotik bulgu olanlara göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların psikiyatrik belirti düzeylerinin psikotik bulgu olanlarda, psikotik bulgu olmayanlara göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların psikiyatrik belirti düzeyleri ile içgörü düzeyleri arasında istatistiki olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychotic disorders, as a group of serious illnesses that affect the mind, make it difficult for the individual to think clearly, to make correct decisions, to react emotionally, to communicate effectively, to understand reality and to act appropriately. When symptoms are severe, people with psychotic disorders have trouble keeping in touch with reality and are often unable to cope with everyday life. Psychotic disorders may be accompanied by some other mental disorders. In this context, examining whether psychotic disorders are effective in anxiety, insight and psychiatric symptom levels stands out as an important field of study. In this context, this study aimed to investigate the anxiety, insight, and psychiatric symptom levels of psychiatric patients with and without psychotic symptoms. In this context, a study was conducted with the participation of 60 psychiatric patients (29 patients with psychotic symptoms and 31 patients without psychotic symptoms) in the 18-80 age group, at least primary school graduates and hospitalized in the psychiatry service. A questionnaire consisting of socio-demographic Data Form, Brief Psychiatric Rating Scale, Three Components of Insight Scale, Beck Anxiety Scale and Barnes Akathisia Scale was applied to the participants. As a result of the study, it was found that the anxiety levels of the participants did not change significantly according to their presence or absence of psychotic symptoms. It was observed that the insight levels of the participants were higher in patients without psychotic symptoms than those with psychotic symptoms. Participants' psychiatric symptom status was observed to be higher in those with psychotic symptoms than those without psychotic symptoms. A statistically significant and negative correlation was found between the psychiatric symptom levels and insight levels of the participants.