Psikotik özellikli mani ve psikotik özellikli olmayan maninin oksidatif stres açısından karşılaştırılması
The comparison of oxidative stress in the psychotic feature mania with nonpsychotic feature mania
  1. Tez No: 225048
  2. Yazar: AYSUN KALENDEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK A. SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Psikiyatri, Biochemistry, Biology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İkiuçlu bozukluk, Psikotik belirti, Oksidatif stres, Toplam antioksidan seviye, Toplam oksidan seviye, Bipolar disorder, Psychotic symptom, Oxidative stress, Total antioxidant status, Total Oxidant status
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Biz bu çalışmada ikiuçlu bozukluğu olup, psikotik özellikli manik hecme ile psikotik özellik göstermeyen manik hecmeli hastaları oksidatif stres açısından karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmaya dâhil edilen olgulardan ve sağlıklı kontrollerden usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ), Harran Üniversitesi Biyokimya Labarotuvarı'nda çalışıldı.Hastaların TAS, TOS ve OSİ değerleri kontrollerden anlamlı olarak yüksekti. Psikotik özellik gösteren ve göstermeyen hastalar arasında TAS, TOS, OSİ değerleri açısından anlamlı fark yoktu.Hastalığa psikotik belirtilerin eşlik etmesi ek bir oksidatif stres oluşturmamaktadır. Ancak İkiuçlu bozuklukta oksidatif denge bozulmuştur. Antioksidan düzeyi, oksidan artışına karşı dengeleyici olarak artmış olabilir.
Özet (Çeviri)
In the we aimed to evaluate the oxidative stress in psychotic feature manic attack and nonpsychotic features manic attack in the patients who have bipolar disorder.Blood samples were taken from enrolled subjects in appropriate way and Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS) and Oxidative Stress Index (OSI) were studied in Harran University Biochemistry Laboratory.The patients? TAS, TOS and OSI were significantly higher than controls. TAS, TOS and OSI were not significantly different between patients who havepsychotic features and who have not.The presence of psychotic symptoms doesn?t constitude an additional oxidative stress. In bipolar disorder, oxidative balance is impaired. High antioxidant levels may be an increase as compensatory mechanism against oxidant increament.