Etik yönüyle çocuk oyuncular
Child actors in ethical aspects
  1. Tez No: 813968
  2. Yazar: MAŞİTE SULTAN ARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜZİN YASEMİN TUNÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Psychology, Radio and Television, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Medya, Etik, Medya etiği, Çocuk oyuncular, Child, Media, Ethics, Media ethics, Child actors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ETİK YÖNÜYLE ÇOCUK OYUNCULAR ÖZET ARI, Maşite Sultan. Etik Yönüyle Çocuk Oyuncular, (Yüksek Lisans Tezi), Çankırı, 2020.“Etik Yönüyle Çocuk Oyuncular”isimli bu çalışmada, televizyon yayınlarında çocuk oyuncuların bulunması etik açıdan ele alınmıştır. Araştırmada, nitel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılacak veriler görüşme yöntemi ve ile toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çocukların medyadaki temsilleri, çocuklara yönelik medya etiği, çocuk hakları, yeterlilik, toplumda çocuğun yeri, çocuğun gelişimsel özellikleri gibi konular çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturan, çocuk gelişimi ile ilgili eğitim alan ve almakta olan Çankırı Karatekin Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle görüşmeler yapılmış, görüşmelerden elde edilen verilerin içerik analizi kodlanarak analiz edilmiştir. Yapılan görüşmeler çalışmanın güvenilirliğini artırmak amacıyla ses kayıtlarıyla desteklenmiştir. Çalışmaya ilişkin araştırma sonucunda Çocuk Gelişimi bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin, çoğunluğunun çocukların televizyon yayınlarında bulunmasını olumsuz değerlendirdikleri görülmektedir. Ayrıca katılımcıların, ailelerin çocukları aracılığıyla para kazanmalarının çocuk oyunculuğunda etik sorunları beraberinde getirdiğini düşündükleri görülmektedir. Bunun yanında çocuk oyuncuların çalışma şartlarının zorluğu katılımcılar tarafından çocuk işçiliğiyle bağlantı kurulmasına neden olduğunu göstermektedir. Diğer bir bakış açısıyla, çocukların televizyon yayınlarında oyuncu olarak bulunmasını çocukların sosyal gelişimi açısından olumlu değerlendiren öğrencilerin de olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
CHILD ACTORS IN ETHICAL ASPECTS ARI, Maşite Sultan. Child Actors in Ethical Aspects, (Master's Thesis), Çankırı, 2020. SUMMARY In this study titled“Child Actors with Ethical Aspects”, the presence of child actors in television broadcasts is discussed from an ethical point of view. Qualitative scanning method was used in the research. The data to be used in the study were collected by interview method and. A semi-structured interview form was used as a data collection tool in the research. The representation of children in the media has been evaluated within the framework of issues such as media ethics for children, children's rights, competence, the place of the child in society, and the developmental characteristics of the child. Interviews were held with undergraduate and graduate students of Çankırı Karatekin University Child Development Department, who were and are studying child development, which constitute the study group of the research, and the content analysis of the data obtained from the interviews was coded and analyzed. The interviews were supported with audio recordings in order to increase the reliability of the study. As a result of the research related to the study, it is seen that the majority of the undergraduate and graduate students of the Child Development department negatively evaluate the presence of children in television broadcasts. In addition, it is seen that the participants think that earning money through their children brings along ethical problems in child acting. In addition, the difficulty of the working conditions of child actors shows that the participants make connections with child labor. From another point of view, it is seen that there are students who evaluate the presence of children as actors in television broadcasts positively in terms of children's social development.