Geleneksel harput evlerinde değişim ve dönüşümün koruma bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of change and transformation in traditional harput houses in the context of conservation
- Tez No: 814066
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Harput geleneksel kent dokusu, geleneksel Harput evleri, restorasyon değerlendirilmesi, Harput Urban texture, Traditional Harput Houses, Restoration Evaluation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Harput, tarih boyunca cazibesi yüksek bir kent merkezi olarak kullanılmıştır. Harput, zamanla önemini yitirmiş ve günümüzde Elazığ'a bağlı bir mahalle konumuna gelmiştir. Bu tez çalışmasında geçmişten günümüze geleneksel Harput kent dokusu incelenmiş ve bu değişimi etkileyen etmenler araştırılmıştır. Günümüze kadar gelen evler ve eski fotoğraflar incelenerek; geleneksel Harput evlerinin plan, cephe, malzeme ve yapım teknikleri çalışılmıştır. Bu evlere ait plan, cephe, pencere ve kapı tipolojileri hazırlanmıştır. Günümüze kadar gelen Harput evlerinin koruma durumları incelenmiş ve restorasyon değerlendirilmeleri çalışılmıştır. Restorasyonu tamamlanan evlerin restorasyon değerlendirilmeleri yapılmış ve hasar tespit raporları hazırlanmıştır. Alan çalışmasında yeniden yapım tekniğiyle inşa edilen yapılar incelenmiştir. Harabe ve yıkık olan evler incelenmiş, tespit tutanakları hazırlanmıştır. Bu evlerin genel değerlendirmeleri; korunma sorunları, değişmişlik, konfor düzeyleri, yapısal sorunları çalışılmıştır. Harput'un çevre ve tek yapı ölçeğinde koruma sorunları incelenmiş ve öneriler getirilmiştir. Tek yapı ölçeğinde, yapılara fiziksel ve işlevsel öneriler getirilmiştir. Harput 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmiştir. Günümüze kadar gelen geleneksel Harput evleri, Harput'un UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenmesinde büyük rol oynayacaktır. Bu sebeple yapılan restorasyon çalışmaları önemini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Harput, located in the Eastern Anatolia Region, has been a city center with high charm throughout history it has been used as. Harput has lost its importance over time and is currently connected to Elazig, it has come to the neighborhood position. In this thesis study, traditional Harput from the past to the present the urban texture has been examined and the factors affecting this change have been investigated. Until today by examining the incoming houses and old photos; the plan, facade, material of traditional Harput houses and construction techniques have been studied. The plan, facade, window and door typologies of these houses it is prepared. The conservation status of the Harput houses that have survived to the present day has been examined and restoration evaluations have been studied. Restoration of houses whose restoration has been completed assessments have been made and damage detection reports have been prepared. In field work the structures built with the reconstruction technique were examined. Houses that are in ruins and ruined it has been examined, the determination minutes have been prepared. General reviews of these houses; protection problems, changes, comfort levels, structural problems have been studied. Harput's environment and single protection problems at the building scale have been examined and recommendations have been made. At the scale of a single structure, physical and functional suggestions have been introduced to the structures. Harput is a UNESCO World Heritage Site in 2018 ıt has been added to the Tentative List. The traditional Harput houses that have survived to this day, Harput's ıt will play a major role in its addition to the UNESCO World Heritage List. Made for this reason restoration works retain their importance.