Antik Roma'da şölen (Convivium) müziği
Feast music in Ancient Rome (Convivium)
  1. Tez No: 814095
  2. Yazar: TAHSİN ŞAHİN KOPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜVELOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Convivium, Müzik, Antik Roma, Ziyafet, İmparatorluk, Convivium, Music, Ancient Rome, Feast, Empire
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Antik Roma'da convivium müziğinin tarihsel gelişim sürecini ve işlevini incelemeyi amaçlamaktadır. Antik Roma'da convivium, ziyafetler ve sosyal toplantılar için düzenlenen özel etkinliklerdir. Başlangıçta Antik Roma'da müzik, dini ritüellerde ve devletin resmî törenlerinde prestij ve tanrıların lütfunu kazanmak amacıyla kullanılmaktaydı. Ancak zamanla, sosyal etkinliklerde de yaygınlaşarak eğlence amaçlı düzenlenen ziyafetlerde ve özel toplantılarda, konukları eğlendirmek, atmosferi canlandırmak ve sosyal bağları güçlendirmek için kullanılmaya başlanmıştır. Bu şekilde, convivium müziği, Antik Roma toplumunda önemli bir işlev kazanarak toplumun bir araya gelmesine katkıda bulunmuştur. Bu bağlamda ''Antik Roma'da Şölen (Convivium) Müziği'' başlıklı bu çalışma, Antik Roma convivium müziğinin tarihsel sürecini ve işlevini araştırarak, Antik Roma toplumunun kültürel ve sosyal yapısını anlamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, müziğin toplumsal birleştirici gücünü ve Roma İmparatorluğu'nun dini ve eğlence alanındaki kültürel gelişimini vurgulayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the historical development process and function of convivium music in Ancient Rome. In Ancient Rome, convivium referred to special events organized for feasts and social gatherings. Initially, convivium music was used for religious rituals and official ceremonies to gain prestige and the favor of the gods. However, over time, convivium music became widespread in social events as well. It started being used in feasts organized for entertainment purposes and private gatherings to entertain guests, enliven the atmosphere, and strengthen social bonds. In this way, convivium music gained significant importance in Ancient Roman society, contributing to the coming together of the community. This study, titled“Convivium Music in Ancient Rome,”aims to explore the historical development and function of convivium music, thereby helping us understand the cultural and social structure of Ancient Roman society. Furthermore, it will emphasize the social cohesive power of music and the cultural development of the Roman Empire in the realms of religion and entertainment.