Migration, memory, and identity: The Kazakh community in Turkey
Göç, hafıza ve kimlik: Türkiye'deki Kazak toplumu
- Tez No: 814132
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Aidiyet, Doğu Türkistan, Göç, Hafıza, Kazak, Kimlik, Vatan, Belonging, East Turkestan, Homeland, Identity, Kazakh, Memory, Migration
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu tez, 1952 yılında Doğu Türkistan'dan göç ederek Türkiye'ye kalıcı olarak yerleşen Kazak topluluğunun kişisel anlatılarını ve yaşam öykülerini araştırmakta ve analiz etmektedir. İstanbul (Zeytinburnu ve Bağcılar) ve Manisa (Salihli)'de yaşayan Kazakların göç, hafıza ve kimlik yapılarını hayat hikayeleri ve anlatılar ışığında incelemektedir. Bu çalışma, Doğu Türkistanlı Kazak göçmenlerin göç deneyimlerini sözlü tarih yöntemiyle toplanan verilere dayanarak sunmaktadır. Bu araştırma, Türkiye'nin iki bölgesinde yaşayan Kazak toplumunun üç kuşağından bireyler ile yapılan görüşmelere dayanmaktadır. Türkiye'ye 1953 yılından yerleşen Kazakların tarihsel süreç içerisinde kimlik, vatan ve aidiyet duygularının nasıl ve ne yönde şekillendiğinin bir resmini çizmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to analyze the personal narratives and life stories of members of the Kazakh community who first migrated from East Turkestan to India and then settled permanently in Turkey in 1953. The research, which examines the migration, memory and identity structures of Kazakhs living in Istanbul (Zeytinburnu, Bağcılar) and Manisa (Salihli), examines the migration experiences of Kazakhs based on data collected through the oral history method. The research was conducted with members of three generations of the Kazakh community living in two regions of Turkey. It shows how and in what direction Kazakhs' sense of identity, homeland, and belonging has been shaped since their resettlement in Turkey.