Yerel halkın film turizmine yönelik tutum ve algıları: Kuşaklar arası bir karşılaştırma
Attitudes and perceptions of local people towards film tourism: An intergenerational comparison
- Tez No: 814184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ARIKAN SALTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Film Turizmi, Turizmin Etkileri, Yerel Halk, Kuşaklar, Muğla, Film Tourism, Film Tourism Impacts, Local Residents, Generations, Muğla
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kitle iletişim araçları ve internetin gelişimi ile öne çıkan destinasyonlara, film galalarına, ödül törenlerine, dizi ve filmlere konu olmuş ikonik mekanların ve eşyaların yerinde gözlemlenmesine yönelik yapılan turistik faaliyetler film turizmini oluşturmaktadır. Çok boyutlu bir yapıya sahip olan film turizmi, küreselleşmenin de etkisiyle televizyon ya da sosyal medyada gösterilen destinasyonların hızlı şekilde tanınmasına ve popüler olmasına olanak sağlamaktadır. Kısa sürede popülerleşen destinasyonlara yönelik yapılan film turizmi faaliyetleri olumlu ve olumsuz etkileri beraberinde getirmektedir. Film turizmi, gerçekleştiği bölgeyi ve dolayısıyla yerel halkı farklı boyutlarda etkileyebilmektedir. Yerel halkın film turizminin etkilerine ilişkin algıları da destinasyonda film turizminin gelişimine yönelik tutumlarını etkileyebilmektedir. Çağın belirli bir zaman aralığında doğmuş, benzer özellikleri, benzer yaşam tarzlarını, aynı çağın koşullarını yaşayan bireyler kuşakları oluşturmaktadır. Aynı kuşakta yer alan bireylerin bakış açıları, algı ve tutumları birbirleri ile benzerlik gösterirken, diğer kuşaklarda yer alan bireylerden farklılaşabilmektedir. Bu araştırma, yerel halkın film turizmine ilişkin algı ve tutumlarında kuşaklara göre bir farklılaşma olup olmadığını tespit etmek amacını taşımaktadır. Araştırma verileri anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırma evrenini Muğla ilinin Menteşe, Milas ve Yatağan ilçelerinde yaşayan X kuşağı, Y kuşağı ve Z kuşağı bireyleri oluşturmaktadır. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, faktör analizleri, güvenirlik analizi, t testi, Anova testi uygulanmış, değişkenler arası ilişkiler yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda yerel halkın film turizminin olumlu ve olumsuz etkilerine yönelik algılarında kuşaklara göre anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca film turizmi etkilerinin film turizmi memnuniyetini ve film turizmi desteğini, film turizmi memnuniyetinin ise film turizmi desteğini anlamlı olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Touristic activities aimed at on-site observation of iconic places and objects that have been the subject of destinations that stand out with the development of mass media and internet, movie premieres, award ceremonies, TV series and movies constitute film tourism. Film tourism, which has a multidimensional structure, allows destinations shown on television or social media to be recognized and popularized quickly, with the effect of globalization. Film tourism activities for destinations that have become popular in a short time bring both positive and negative effects. Film tourism can affect the region where it takes place and therefore the local people in different dimensions. Local people's perceptions of the effects of film tourism can also affect their attitudes towards the development of film tourism in the destination. Individuals born in a certain time period of the age, living similar characteristics, similar lifestyles, and conditions of the same age constitute generations. While the perspectives, perceptions and attitudes of individuals in the same generation are similar to each other, they can differ from individuals in other generations. This research aims to determine whether there is an intergenerational difference in the perceptions and attitudes of local people towards film tourism. Research data were collected by questionnaire technique. The population of the research consists of X, Y and Z generation individuals living in Menteşe, Milas and Yatağan districts of Muğla province. In the research, descriptive statistics, factor analysis, reliability analysis, t test, Anova test were applied why the relations between the variables were tested with the structural equation model. As a result of the research, it has been determined that there is a significant difference between generations in the perceptions of the local people about the positive and negative effects of film tourism. In addition, it has been found out that the effects of film tourism affect film tourism satisfaction and film tourism support. Besides it was revealed that film tourism satisfaction significantly affects film tourism support.