Pediyatrik travma hastalarında bıg skor sınıflamasının mortalite ve morbiditeyi öngörmedeki başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the success of big score classification in prediction of mortality and morbidity in pediatric trauma patients
  1. Tez No: 814208
  2. Yazar: ESİN ALTINÖZ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KEMALETTİN KOLTKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: BIG skoru, mortalite, pediyatrik travma, travma, travma skorlaması, BIG score, mortality, pediatric trauma, trauma, trauma scoring
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Travma, pediyatrik yaş grubunda önde gelen morbidite ve mortalite nedenidir. Pediyatrik hastaların ilk değerlendirmesi ve resüsitasyonu erişkin hastalarınkine benzer olmakla birlikte çeşitli farklılıklar söz konusudur. Bu temel farklılıkların çoğu, çocukların tedavisinde çeşitli yaralanmaların gözden kaçmasına ya da hataya neden olabilir. Travma sonrası değerlendirilen bir hastanın erken tanımlanması ve uygun tıbbi müdahalede bulunulması mortalite ve morbiditeyi önemli ölçüde azaltmaktadır. Çocuk hastalarda erişkinlere göre, travma sonrasında anatomik ve fizyolojik parametrelerin daha hızlı değişmesi ve yaralanmanın farklı karakteri çocuklara özgü travma skorlarını kullanmayı zorunlu kılmaktadır. Bu amaçla çeşitli travma skorları geliştirilmiştir. Bu çalışmada baz defisiti (BE), Uluslararası normalizasyon oranı (INR) ve Glasgow Koma Skalası (GKS) kullanılarak hesaplanan BIG-Skorun pediyatrik hasta popülasyonundaki morbidite ve mortaliteyi öngörmedeki başarısını değerlendirmek hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2018 – Şubat 2023 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Travmatoloji ve Acil Cerrahi birimine travma ile başvurup hastane yatışı yapılan 0- 18 yaş grubundaki hastalar dahil edilmiştir. Retrospektif olarak hastaların tıbbi kayıtları incelenmiş ve klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguları değerlendirilmiştir. Bulgular: 424 hasta çalışmaya dâhil edilmiş, 326 hasta serviste, 98 hasta yoğun bakım ünitesinde takip edilmiştir. Hastaların %68,4'ü erkek, %31,6'sı kadındır. %73,6 ile en sık görülen travma mekanizması künt travma olup en sık travma şekli düşmedir (%57,5). 10 hasta hayatını kaybetmiş. 3 hasta trakeostomize bakım hastası olarak taburcu edilmiştir. Pediyatrik Travma Skoru ve BIG skor hayatını kaybeden hastalarda anlamlı bulunmuştur (p < 0,005). BIG skor >16 olan hastalarda kan ve kan ürünü ihtiyacı daha fazla olmuştur ( p < 0.001). Yoğun bakıma yatışı tahminde BIG skor AUC: 0,9 (0,871-0,947), PTS AUC: 0,8 (0,748- 0,857); ilk 24 saatlik mortaliteyi öngörmede ise PTS AUC: 0,914 (0,857-0,971) iken, buna karşılık BIG skor AUC: 0,989 (0,971-1,000) olarak saptanmıştır (p < 0,005). Sonuç: BIG skor, pediyatrik travma hastalarında güvenilir bir morbidite, mortalite tahmin skorudur. Bu skor INR, BE ve GKS değerlerini kullanarak hesaplanır. Yoğun bakım ihtiyacı ve ilk 24 saatlik mortalitede güçlü bir prediktif değere sahiptir. Hızlı hesaplanabilmesi nedeniyle pediyatrik travma hastalarının triyajında da kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Trauma is the leading cause of morbidity and mortality in the pediatric age group. Although the initial evaluation and resuscitation of pediatric patients are similar to those of adult patients, there are several differences. Many of these fundamental differences can lead to overlooked or errors in the treatment of various injuries in children. Early identification of a patient evaluated after trauma and appropriate medical intervention significantly reduces mortality and morbidity. Compared to adults, anatomical and physiological parameters change more rapidly after trauma in pediatric patients, and the different character of the injury necessitates the use of trauma scores specific to children. For this purpose, various trauma scores have been developed. In this study, it aimed to evaluate the success of the BIG-Score calculated using Base Excess (BE), International Normalized Ratio (INR), and Glasgow Coma Scale (GCS) in predicting morbidity and mortality in the pediatric patient population. Materials and Methods: This study included patients aged 0-18 years who were admitted to the emergency surgery and traumatology unit of Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine with trauma and hospitalized between January 2018 and February 2023. The medical records of the patients were retrospectively reviewed, and clinical, laboratory, and radiological findings were evaluated. Results: 424 patients were included in the study, 326 patients were in the service and 98 patients were followed in the intensive care unit (ICU). Of the patients, 68.4% were male and 31.6% were female. Blunt trauma was the most common mechanism of injury, accounting for 73.6% of cases, and the most common type of trauma was falls (57.5%). Ten patients died, and three patients were discharged as tracheostomy care patients. PTS and BIG scores were found to be significant in patients who died (p < 0.005). Patients with a BIG score >16 had a greater need for blood and blood products (p < 0.001). Additionally, the AUC for predicting ICU admission was 0.9 (0.871-0.947) for the BIG score and 0.8 (0.748-0.857) for the PTS score. For predicting mortality within the first 24 hours, the AUC was 0.914 (0.857-0.971) for the PTS score, while the BIG score had an AUC of 0.989 (0.971-1.000) (p < 0.005). Conclusion: The BIG score is a reliable morbidity and mortality prediction score in pediatric trauma patients. It is calculated using the values of INR, BE, and GCS and can be used in the triage of pediatric trauma patients due to its rapid calculation.