Çoklu künt travma nedeni ile hastaneye başvuran geriatrik hastalarda mortalitenin tahmini
Predicting mortality in geriatric patients presenting to the hospital with multiple blunt trauma
- Tez No: 1005927
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SÖĞÜT, DR. YUNUS DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geriatric, multitrauma, in-hospital mortality, BIG score, trauma scoring systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Travma, yaşlı popülasyonda önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Çoklu travmalı ≥65 yaş geriatrik bireylerde azalmış fizyolojik rezerv, çoklu komorbiditeler ve sınırlı kompansatuvar yanıt nedeniyle travmaya bağlı ölüm riski belirgin olarak artmaktadır. Bu nedenle geriatrik çoklu travma hastalarında erken dönemde doğru risk sınıflaması hayati önem taşımaktadır. Başlangıçta pediatrik popülasyon için tasarlanan BIG (baz açığı + [2,5 × INR] + [15 – GKS]) skorunun, geriatrik travma hastalarındaki hastane içi mortaliteyi predikte etmedeki etkinliği henüz sistematik olarak araştırılmamıştır. Bu çalışmada BIG skorunun çoklu künt travmalı geriatrik hastalarda hastane içi mortaliteyi tahmin etmede etkili olup olmadığı ve diğer travma skorlama sistemlerinden Travma ve Yaralanma Şiddeti Skoru (TRISS), MGAP ve Yeni Travma Skoru (NTS) ile karşılaştırıldığında etkinliği araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya 01 Ocak 2022–31 Aralık 2024 tarihleri arasında acil servisimize başvuran çoklu künt travmalı 245 geriatrik (≥65 yaş) hasta dahil edildi. Hastane içi mortalite ile ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla sağ kalanlar ve ölen hastalar arasında demografik özellikler, klinik karakteristikler ve travma skorlama sistemleri (BIG skoru, TRISS, MGAP ve NTS) karşılaştırıldı. Skorlamaların hastane içi mortaliteyi öngörmedeki performansı ROC analizi ile değerlendirildi. Bağımsız mortalite belirleyicileri çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile incelendi. Bulgular Çalışmaya 152 kadın (%62) ve 93 erkek (%38) olmak üzere toplam 245 künt multitravmalı geriatrik hastadan oluşan bir kohort dahil edildi. Hastaların medyan yaş değeri 76,0 yıl olup, minimum–maksimum yaş aralığı ise 65,0–99,0 yıl olarak saptandı. En sık görülen travma nedenleri düşmeler (%80,80) ve trafik kazaları (%18) idi. Baş-boyun/yüz (%71,80) ve ekstremiteler sıklıkla etkilenen anatomik bölgelerdi. Genel ölüm oranı %2,90 idi. BIG skoru, TRISS ile birlikte, geriatrik çoklu travmalı hastalarda mortalitenin bağımsız bir belirleyicisi olarak bulundu (p=0.008 ve p=0.018, sırasıyla). Mortalitenin öngörülmesinde BIG skoru için cut-off değeri >7,25 olarak saptandı; bu eşik için duyarlılık %100, özgüllük %88,6 olarak hesaplandı (eğri altındaki alan [AUC] 0,969; %95 güven aralığı [CI] 1,114–2,020 ve p=0,008)). Ayrıca, TRISS skoru için cut-off değeri >92 olarak saptandı; bu eşik için duyarlılık %100, özgüllük %91,1 (AUC 0,960; %95 CI 0,890–0,989 ve p=0,018)) idi. Tahmini mortalite riski, BIG skoru 14 ve 18 olan hastalar için sırasıyla %50 ve %90 olarak saptandı. Ek olarak, 9'luk bir NTS skoru, 30'luk bir TRISS skoru ve 23'lük bir MGAP skoru sırasıyla %50, %80 ve %90 ölüm riskleriyle ilişkili bulundu. Sonuç BIG skoru, diğer travma skorlarına kıyasla en yüksek eğri altı alan (AUC) değerine sahip idi. Ayrıca BIG skoru, çoklu künt travmalı geriatrik hastalarda hastane içi mortaliteyi öngörmede TRISS, MGAP ve NTS'ye göre daha üstün performans gösterdi. Anahtar Kelimeler Geriatrik, multitravma, hastane içi mortalite, BIG skoru, travma skorlamaları
Özet (Çeviri)
Objective Trauma is a significant cause of mortality and morbidity in the elderly population. In geriatric individuals aged ≥65 years with multiple trauma, the risk of trauma-related death is significantly increased due to decreased physiological reserve, multiple comorbidities, and a limited compensatory response. Therefore, accurate early risk stratification is of vital importance in geriatric multitrauma patients. The efficacy of the BIG (base deficit + [2.5 × INR] + [15 – GKS]) score, initially designed for the pediatric population, in predicting in-hospital mortality in geriatric trauma patients has not yet been systematically investigated. This study aims to investigate whether the BIG score is effective in predicting in-hospital mortality in geriatric patients with blunt multitrauma and to evaluate its efficacy compared to other trauma scoring systems, including the Trauma and Injury Severity Score (TRISS), MGAP, and New Trauma Score (NTS). Materials and Methods This retrospective, single-center study included 245 geriatric patients (≥65 years of age) with blunt multitrauma who presented to our emergency department between January 1, 2022, and December 31, 2024. To determine the factors associated with in-hospital mortality, demographic characteristics, clinical features, and trauma scoring systems (BIG score, TRISS, MGAP, and NTS) were compared between survivors and non-survivors. The performance of the scoring systems in predicting in-hospital mortality was evaluated using ROC analysis. Independent predictors of mortality were analyzed using multivariate logistic regression analysis. Results A cohort consisting of 245 geriatric patients with blunt multitrauma, including 152 females (62%) and 93 males (38%), was included in the study. The median age of the patients was 76.0 years, with a minimum–maximum age range of 65.0–99.0 years. The most common mechanisms of trauma were falls (80.8%) and traffic accidents (18%). The head-neck/face (71.8%) and extremities were the most frequently affected anatomical regions. The overall mortality rate was 2.9%. The BIG score, along with TRISS, was found to be an independent predictor of mortality in geriatric multitrauma patients (p = 0.008 and p = 0.018, respectively). The cut-off value for the BIG score in predicting mortality was determined as >7.25; for this threshold, sensitivity was 100% and specificity was 88.6% (area under the curve [AUC] 0.969; 95% confidence interval [CI] 1.114–2.020, and p = 0.008). Additionally, the cut-off value for the TRISS score was identified as >92; for this threshold, sensitivity was 100% and specificity was 91.1% (AUC 0.960; 95% CI 0.890–0.989, and p = 0.018). The estimated mortality risk was found to be 50% and 90% for patients with a BIG score of 14 and 18, respectively. In addition, an NTS score of 9, a TRISS score of 30, and an MGAP score of 23 were associated with mortality risks of 50%, 80%, and 90%, respectively. Conclusion The BIG score had the highest area under the curve (AUC) value compared to the other trauma scores. Furthermore, the BIG score demonstrated superior performance in predicting in-hospital mortality in geriatric patients with blunt multitrauma when compared to TRISS, MGAP, and NTS.