Acil servise başvuran ve ınr yüksekliği saptananhastaların analizi
Analysi̇s of pati̇ents presenti̇ng to the emergency department with detected hi̇gh inr
- Tez No: 814224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Antikoagülan, INR, Karaciğer, Emergency Department, Anticoagulant, INR, Liver
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Acil servise başvuran hastalardan INR yüksekliği saptanan hastalarda 1.ve 3.ay mortalitelerinin incelenmesi ve INR yüksekliği tespit edilen hastaların ek hastalıkları ve ilaç kullanımları ile INR yüksekliği arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01/02/2022-31/07/2022 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yetişkin acil servisine başvuran ve INR yüksekliği raporlanmış hastalar retrospektif incelenmiş olup hastaların yaşı, cinsiyeti, kullandığı ilaçlar, ek hastalıkları, laboratuvar değerleri ile 1 aylık ve 3 aylık mortalite yüzdeleri kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hasta sayısı toplamda 2103'tü. Hastaların yaş ortalaması 54.76±21.25 yıl hesaplanmıştır. Çalışmaya alınan hastaların %54 ü (1135 n) erkek %46'sı (968 n) kadın olarak saptanmıştır. Yapılan çalışmada 1 aylık ve 3 aylık mortaliteyi etkileyen risk faktörlerine yönelik yapılan regresyon analizinde ise INR yüksekliğinin 1. ve 3. ayda mortalite riskini artırmadığı saptandı. Multivariate analiz sonucunda 3 aylık mortalite için yaş ve Malignite anlamlı risk faktörü olarak bulundu. Malignite varlığı INR yüksek ölçülen hastalarda 3 aylık mortalite riskini yaklaşık 3 kat artırırken, yaş değişkeninde her 1 birim artış 3 aylık mortalite riskini %2 artırmaktadır. Sonuç: Toplanan veriler değerlendirildiğinde INR yüksekliği ile mortalite arasında doğrudan bir ilişki olmadığı görülmüştür. INR si yüksek hastalarda malignite varlığının mortalite riskini anlamlı düzeyde artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to investigate the 1st and 3rd month mortality in patients with elevated INR among patients admitted to the emergency department and to evaluate the relationship between comorbidities and drug use in patients with elevated INR. Materials and Methods: In this study, patients who applied to the adult emergency service of Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine between 01/02/2022 and 31/07/2022 were reported to have elevated INR were retrospectively analyzed, and the patients' age, gender, medications, comorbidities, laboratory, and 1-month and 3-month mortality percentages were recorded. Results: The total number of patients included in the study was 2103. The mean age of the patients was 54.76±21.25 years. Of the patients included in the study, 54% (1135 n) were male and 46% (968 n) were female. In the regression analysis performed for the risk factors affecting 1-month and 3-month mortality, it was found that elevated INR did not increase the risk of mortality at 1 and 3 months. In multivariate analysis, age and malignancy were found to be significant risk factors for 3-month mortality. The presence of malignancy increased the risk of 3-month mortality approximately 3-fold in patients with elevated INR, while each 1 unit increase in the age variable increased the risk of 3-month mortality by 2%. Conclusion: It was observed that there was no direct correlation between high INR and mortality. It was found that the presence of malignancy in patients with high INR increased the mortality risk significantly.