Düşük sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ile troponin düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the association between reduced left ventricular ejection fraction and serum troponin concentrations
- Tez No: 978579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, Sol Ventrikül Ejeksiyon Fraksiyonu, Troponin, EKG, Mortalite
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kalp yetersizliği (KY), kardiyovasküler sistemin yapısal veya işlevsel bozuklukları sonucunda gelişen; kalbin dokuların metabolik gereksinimlerini karşılayacak düzeyde kanı sistemik dolaşıma pompalama kapasitesinin azaldığı klinik bir sendromdur. KY, yüksek morbidite ve mortalite ile ilişkilenen kompleks bir sendromdur. KY tanısı alan hastaların büyük bir kısmı sağlık kurumlarına başvurularını acil servis aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Bu çalışmanın amacı; sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu <%40 olan olgularda serum troponin düzeylerinin prognostik değerini saptamak; bu bağlamda tüm nedenlere bağlı ve kardiyovasküler mortalite, majör kardiyovasküler olaylar ile 30 günlük yeniden yatış oranları gibi sonlanımlar arasındaki ilişkiler değerlendirmektir Bulgular: Düşük sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (HfrEF) bulunan 154 hastanın troponin-1 düzeyleri ile klinik, laboratuvar ve elektrokardiyografi (EKG) parametreleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Hastaların %65.6'sı erkek, olup ortalama yaş 70.68 ± 11.98 yıldır. En sık saptanan komorbidite hipertansiyon %75.3 olduğu görüldü. Hastaların %92.9'unda troponin sonucu pozitifti.Troponin negatif ve pozitif gruplar arasında EF değerleri karşılaştırıldığında, her iki grupta da medyan EF %30 olup fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.923). Klinik sonuçlar açısından da yatış süresi, mortalite ve mekanik ventilatör ihtiyacı yönünden iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır ( p>0.05).Hastaların ortalama yatış süresi 7.2 gün olup genel mortalite oranı %31.8, hastane içi mortalite oranı %11.7 olarak saptanmıştır. Hastaların %12.3'ünde mekanik ventilatör ihtiyacı gelişmiştir. Cornell voltaj indeksi pozitifliği ile düşük EF arasında anlamlı ilişki bulunmuş olsa da (p=0.021), troponin pozitifliği Cornell indeksi ile ilişkili değildi. ROC analizinde troponinin mortaliteyi öngörme gücü orta düzeyde (AUC=0.678), Cornell ve laktatın ise düşük düzeyde bulunmuştur. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 01 Mayıs 2021- 01 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran, troponin değeri bakılmış ve Ekokardiyografisi (EKO) yapılmış hastalar çalışmaya dahil edildi. 18 yaşından küçük hastalar, gebeler, troponin yükselmesine neden olabilecek ciddi böbrek yetmezliği (eGFR <30 ml/dk ) olan, mortalite bilgilerine ulaşılamayan ve verilerinde eksiklikler bulunan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik verileri, komorbid hastalıkları, EKO raporları, EKG çekimleri ve laboratuvar sonuçları hastane içi bilgi yönetim sistemi üzerinden ulaşıldı. Hastalara ait 30 günlük mortalite bilgilerine ise Sağlık Bakanlığı Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) üzerinden ulaşıldı. Çalışma kapsamında, hastalara uygulanan EKO incelemeleri kardiyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilmiş ve raporlanmış olup elde edilen verilerden sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) çalışmamızda kullanılmıştır. EKG ölçümleri manuel olarak yapıldı. Değerlendirmeye alınan EKG bulguları ise; EKG Ritmi, EKG Aksı, dal bloğu varlığı, V1 derivasyonundaki S derinliği,V5-V6 derivasyonlarındaki R yüksekliği ,V3 derivasyonundaki S derinliği, aVL derivasyonundaki R yüksekliği ölçülerek değerlendirildi. Sonuç: Troponin-1 yüksekliği ile HfrEF arasında doğrudan ilişkili olmadığı, ancak mortalite açısından bağımsız bir risk faktörü olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim Heart failure (HF) is a clinical syndrome that arises from structural or functional abnormalities of the cardiovascular system and results in the heart's reduced ability to pump blood to meet the metabolic demands of tissues. HF is a complex syndrome associated with high morbidity and mortality. A large proportion of patients diagnosed with HF present to healthcare institutions via emergency departments. The objective of this study was to determine the prognostic value of serum troponin levels in patients with left ventricular ejection fraction (LVEF) <40% and to evaluate the relationships between troponin levels and outcomes including all-cause and cardiovascular mortality, major cardiovascular events, and 30-day readmission rates. Methods This retrospective study included patients who presented to the Emergency Medicine Clinic of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between 01 May 2021 and 01 May 2025, for whom troponin measurements and transthoracic echocardiography (TTE) were available. Exclusion criteria were age <18 years, pregnancy, severe renal failure likely to elevate troponin (eGFR <30 mL/min), missing mortality data, or incomplete records. Demographic data, comorbidities, TTE reports, electrocardiograms (ECGs), and laboratory results were obtained from the hospital information system. Thirty-day mortality data were retrieved from the Ministry of Health Death Notification System. Echocardiographic examinations were performed and reported by cardiology specialists; LVEF values were used for the study. ECG measurements were performed manually. Evaluated ECG parameters included rhythm, axis, presence of bundle branch block, S-wave depth in V1, R-wave amplitude in V5-V6, S-wave depth in V3, and R-wave amplitude in aVL. Results A total of 154 patients with reduced LVEF (HFrEF) were included. Mean age was 70.68 ± 11.98 years and 65.6% were male. Hypertension was the most frequently observed comorbidity (75.3%). Troponin was positive in 92.9% of patients. Median LVEF was 30% in both troponin-positive and troponin-negative groups, and the difference was not statistically significant (p = 0.923). No significant differences were observed between troponin-positive and troponin-negative groups in terms of length of stay, mortality, or need for mechanical ventilation (p > 0.05). Mean hospital length of stay was 7.2 days. Overall mortality was 31.8% and in-hospital mortality was 11.7%. Mechanical ventilation was required in 12.3% of patients. Although a significant association was found between Cornell voltage index positivity and reduced LVEF (p = 0.021), troponin positivity was not associated with the Cornell index. In ROC analysis, troponin demonstrated moderate discriminatory power for predicting mortality (AUC = 0.678), whereas Cornell index and lactate showed low predictive power. Conclusion Troponin-I elevation was not directly associated with HFrEF status but was identified as an independent risk factor for mortality. Keywords Heart Failure, Left Ventricular Ejection Fraction, Troponin, ECG, Mortality