Obsrüktif uyku apne sendromlu hastalarda hastalık tanısı ve şiddeti ile serum ADMA,SDMA ve L-NMMA arasındaki ilişki
The relationship between the diagnosis and severity and serum ADMA,SDMA and L-NMMA in patients with obsructive SLEEP APNEA syndrome
  1. Tez No: 814248
  2. Yazar: EMRAH BOLCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: OUAS, ADMA, SDMA, L-NMMA, Aralıklı Hipoksi, OUAS, ADMA, SDMA, L-NMMA, Intermittent Hypoxia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) olan hastalarda ortaya çıkan tekrarlayan hipoksemi ve reoksijenasyon oksidatif stres mekanizmalarını tetikleyebilir. Oksidatif stres asimetrik dimetilarginin (ADMA),simetrik dimetilarginin (SDMA) ve N-Monometil L-arjinin (L-NMMA) yapımında rol alan enzimlerin aktivitelerini değiştirerek miktarlarında değişime yol açmaktadır. Daha önce yapılan çalışmalarda OUAS hastalarında aralıklı hipoksi ve hipoksi reoksijenizasyon olaylarının eNOS sentaz aktivitesini artırarak NO sentezini artırdığı gözlemlenmiş. Bizde yeni tanı alan ve henüz OUAS'a bağlı komplikasyon gelişmemiş olan OUAS hastalarındaki aralıklı hipoksiye bağlı L-arginin- nitrik oksit ve L-arginin - metillenmiş arginin metabolitleri (ADMA,SDMA,L-NMMA)yolakları arasındaki dengenin ne yönde değiştiğini hangi yolakların aktifleştiğini inceledik. Çalışmamızın sonunda artan metabolitlerin OUAS'a bağlı ileri dönmede gelişebilecek komplikasyonları öngörmedeki etkisini incelemeyi amaçladık. Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) olan hastalarda ortaya çıkan tekrarlayan hipoksemi ve reoksijenasyon oksidatif stres mekanizmalarını tetikleyebilir. Oksidatif stres asimetrik dimetilarginin (ADMA),simetrik dimetilarginin (SDMA) ve N-Monometil L-arjinin (L-NMMA) yapımında rol alan enzimlerin aktivitelerini değiştirerek miktarlarında değişime yol açmaktadır. Daha önce yapılan çalışmalarda OUAS hastalarında aralıklı hipoksi ve hipoksi reoksijenizasyon olaylarının eNOS sentaz aktivitesini artırarak NO sentezini artırdığı gözlemlenmiş. Bizde yeni tanı alan ve henüz OUAS'a bağlı komplikasyon gelişmemiş olan OUAS hastalarındaki aralıklı hipoksiye bağlı L-arginin- nitrik oksit ve L-arginin - metillenmiş arginin metabolitleri (ADMA,SDMA,L-NMMA) yolakları arasındaki dengenin ne yönde değiştiğini hangi yolakların aktifleştiğini inceledik. Çalışmamızın sonunda metabolitlerin OUAS'a bağlı ileri dönmede gelişebilecek komplikasyonları öngörmedeki etkisini incelemeyi amaçladık. Çalışmaya sağlıklı 31 ve yeni tanı alan hafif ouas 30,orta ouas 30 ve ağır ouas 31 olmak üzere 121 hasta dahil edildi. Çalışmamızın sonucunda OUAS tanılı hastalarda arginin metabolitleri(ADMA ve L-NMMA) seviyelerini sağlıklı gruba göre daha düşük bulduk. Çalışmaya aldığımız hastalar değerlendirilen polisomnografi sonucu ile yeni tanı almış ve hastalığın erken döneminde olması nedeni ile hastalığa bağlı herhangi bir komplikasyonu gelişmemiş olan hastalardı. Bu yüzden yeni tanı ve komplikasyon gelişmemiş olan hastalarda L-arginin yolağının kompanzasyon amacı ile nitrik oksit sentezine kaydını ve dolayısıyla metillenmiş arjinin metabolitlerinin hasta grupta artmadığını düşünmekteyiz. OUAS'lı hastalarda tedavi etkinliğinin izlemi.komplikasyonların takibi ve hastalığın progresyonunun izlemi açısından NO ölçümü ve nitrik oksid sentaz enzim aktivitelerinide içeren ileri kontrollü, prospektif, tedavi sonuçlarını da içeren çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Recurrent hypoxemia and reoxygenation in patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) may trigger oxidative stress mechanisms. Oxidative stress causes changes in the amount of enzymes involved in the production of asymmetric dimethylarginine (ADMA), symmetrical dimethylarginine (SDMA) and N-Monomethyl L-arginine (L-NMMA). In previous studies, it was observed that intermittent hypoxia and hypoxia reoxygenation events in OSAS patients increased NO synthesis by increasing eNOS synthase activity. How the balance between L-arginine-nitric oxide and L-arginine - methylated arginine metabolites (ADMA, SDMA, L-NMMA) pathways changes due to intermittent hypoxia in OSAS patients who are newly diagnosed and have not yet developed complications related to OSAS, and which pathways are activated. we examined. At the end of our study, we aimed to examine the effect of increased metabolites in predicting complications that may develop in the future due to OSAS. Recurrent hypoxemia and reoxygenation in patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) may trigger oxidative stress mechanisms. Oxidative stress causes changes in the amount of enzymes involved in the production of asymmetric dimethylarginine (ADMA), symmetrical dimethylarginine (SDMA) and N-Monomethyl L-arginine (L-NMMA). In previous studies, it was observed that intermittent hypoxia and hypoxia reoxygenation events in OSAS patients increased NO synthesis by increasing eNOS synthase activity. How the balance between L-arginine-nitric oxide and L-arginine - methylated arginine metabolites (ADMA, SDMA, L-NMMA) pathways due to intermittent hypoxia in OSAS patients who are newly diagnosed and have not yet developed complications related to OSAS changes and which pathways are activated. we examined. At the end of our study, we aimed to examine the effect of metabolites in predicting complications that may develop in the future due to OSAS. A total of 121 patients, 31 healthy and newly diagnosed mild ouas 30, moderate ouas 30 and severe ouas 31, were included in the study. As a result of our study, we found that arginine metabolites (ADMA and L-NMMA) levels were lower in OSAS patients than in the healthy group. The patients we included in the study were those who were newly diagnosed with the polysomnography result evaluated and did not develop any complications related to the disease due to the early stage of the disease. Therefore, we think that the L-arginine pathway is registered to nitric oxide synthesis for compensation purposes in patients with no new diagnosis and complications, and therefore, methylated arginine metabolites do not increase in the patient group. There is a need for an advanced controlled, prospective study including the results of treatment, including NO measurement and nitric oxide synthase enzyme activities, in terms of monitoring the efficacy of treatment, following complications, and monitoring the progression of the disease in patients with OSAS.