The relatıon between vıtamın d receptors (RS2228570) polymorphısm and prostate cancer
D vitamini reseptörleri (RS2228570) polimorfizm ile prostat kanseri arasındaki ilişki
- Tez No: 814275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, Prostat kanseri, (VDR) geni (rs2228570) polimorfizmi, Vitamin D, Prostate cancer, (VDR) gene (rs2228570) polymorphism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Bu calışmanın amacı Türk popülasyonunda vitamin D reseptör (VDR) geni rs2228570 polimorfizmi ile prostat kanseri (PK) duyarlılığı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. GEREÇ ve YÖNTEMLER: VDR geni rs2228570'in SNP'leri, TaqmanR SNP Genotyping Assays ve BioScience (ABI) 7500 gerçek zamanlı PCR sistemi kullanılarak genotiplendirilmiştir. İstatistiksel analiz SPSS versiyon 26.0 kullanılarak yapılmıstır. Bu araştırmaya prostat kanserli 69 hasta ve 63 sağlıklı kişiden oluşan bir kontrol grubunu içeren kişiler dahil edilmiştir. BULGULAR: Bu çalışmada PK'li hastalarda ve kontrol grubunda VDR geni (rs2228570) polimorfizmi analiz edildi. Genotip analizi açısından bu çalışmadan elde edilen anlamlı bir fark yoktu (p=0,475). Hasta grubunda homozigot yabani tip (AA) genotip sıklığı %4,6, heterozigot genotip (AG) sıklığı %41,7 ve homozigot mutant genotip (GG) %53,9 idi. Kontrol grubunda homozigot yabani tip (AA) genotip sıklığı %8,3, heterozigot genotip (AG) sıklığı %40 ve homozigot mutant genotip (GG) %51,7 idi. SONUÇ: Bu çalışma, Türk popülasyonunda VDR gen varyasyonu (rs2228570) ile prostat kanseri duyarlılığı arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmadır. Sınırlı örneklem büyüklüğü çalışma için en büyük dezavantaj olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle, VDR'nin PK duyarlılığı üzerindeki etkisini göstermek için VDR polimorfizmi ile daha geniş popülasyonlu yeni çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: To investigate the association between the vitamin D receptor (VDR) gene rs2228570 polymorphism and prostate cancer (PC) and Reduce risk in the Turkish population. MATERIAL and METHODS: The SNPs of the VDR gene rs2228570 will be genotyped using TaqMan SNP Genotyping Assays and BioScience (ABI) 7500 real-time PCR system. The statistical analysis was carried out using SPSS version 26.0. This research project will be a case-control retrospective study comprising 69 patients with prostate cancer and a control group which consisted of 63 healthy individuals. RESULTS: In this study, VDR gene (rs2228570) polymorphism was analyzed in patients with PC and the control group. There was no significant difference obtained from this study regarding genotype analysis (p=0.475). In the patient group, the genotype frequency of homozygous wild type (AA) was 4.6%, heterozygous genotype (AG) frequency was 41.7%, and homozygous mutant genotype (GG) was 53.9%. In the control group, the genotype frequency of homozygous wild type (AA) was 8.3%, heterozygous genotype (AG) frequency was 40%, and homozygous mutant genotype (GG) was 51.7%. CONCLUSION: It is the first study that investigates the relationship between VDR gene variation (rs2228570) with prostate cancer susceptibility in Turkish populations. The limited sample size could be a limitation of the study. Thus, new studies with larger populations should be conducted with the VDR polymorphism to show the effect of VDR on PC susceptibility.