Ameliyathanede güvenli teknoloji kullanım ölçeği'nin geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Developing the scale of using safe technology inthe operating room and evaluation of its efficiency
  1. Tez No: 814404
  2. Yazar: DİLAY HACIDURSUNOĞLU ERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Güvenli Teknoloji, Ölçek Geliştirme, Operating Room, Safe Technology, Scale Development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, Ameliyathanede Güvenli Teknoloji Kullanım Ölçeği'nin geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Bu çalışmada karma yöntem kullanldı. Bu bağlamda nitel bölümde 25 sağlık çalışanı yer aldı. Veri analizinde MAXQDA 2022 programı kullanıldı. Sağlık çalışanlarına göre güvenli teknoloji zarar vermeme olarak tanımlanırken, ameliyathanede teknoloji kaynaklı hasta ve çalışan güvenliğini olumsuz etkileyen durumların başında“kontrollerin yapılmamasına bağlı olarak yaşanan kablo ve bağlantı sorunları, cihaz işlev sorunları”geldiği belirlendi. Katılımcılar ameliyathanede güvenli teknoloji kullanımında“rutin kontrol yapılması için listelerin kullanılması ve cihaz bakım ve kalibrasyonlarının yapılması”önerilerinde bulundular. Nicel bölüm de metadolojik olarak yürütüldü. Birinci aşamada taslak ölçek hazırlandı. İkinci aşamada kapsam, içerik ve dil uygunluğu değerlendirildi. Uzmanlardan gelen görüşler doğrultusunda genel uygulamalar (13 madde), cerrahi ekip (18 madde), anestezi ekibi (22 madde) olmak üzere üç farklı ölçek bölümünden oluşan 53 maddeli Ameliyathanede Güvenli Teknoloji Kullanım Ölçeği' ne son hali verildi. Üçüncü aşamada 54 sağlık çalışanı ile ön uygulama yapıldı. Dördüncü aşamada ise her bir ölçek bölümünün etkinliği ayrı değerlendirildi, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapıldı. Açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonunda üç ayrı ölçek bölümü ve 45 maddeden oluşan Ameliyathanede Güvenli Teknoloji Kullanım Ölçeği elde edildi. Ölçeğin genel uygulamalar, cerrahi ekip ve anestezi ekibi ölçek bölümlerine ait Cronbach alfa değerleri sırası ile 0,928, 0,906 ve 0,946 olarak hesaplandı. Yapılan analizler sonucunda Ameliyathanede Güvenli Teknoloji Kullanım Ölçeği ameliyathanede güvenli teknoloji kullanımını değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to develop and evaluate the effectiveness of the Scale of Using Safe Technology in the Operating Room. Mixed method was used in this study. In this context, 25 healthcare professionals took part in the qualitative section. MAXQDA 2022 programme was used in data analysis. According to healthcare professionals, while safe technology is defined as not causing harm, it has been determined that“cable and connection problems due to non-controlling, device function problems”are the leading situations situations that adversely affect patient and employee safety in the operating room due to technology. Participants made suggestions for the use of safe technology in the operating room,“using lists for routine control and device maintenance and calibrations”. The quantitative part was also conducted methodologically. In the first stage, a draft scale was prepared. In the second stage, scope, content and language suitability were evaluated. In line with the opinions of the experts, the 53-item the Scale of Using Safe Technology in the Operating Room, consisting of three different scale sections: general practices (13 items), surgical team (18 items), and anesthesia team (22 items), was finalized. In the third stage, a preliminary application was made with 54 healthcare professionals. In the fourth stage, the effectiveness of each scale section was evaluated separately, and validity and reliability studies were carried out. As a result of the explanatory and confirmatory factor analyzes, the Scale of Using Safe Technology in the Operating Room, consisting of three separate scale sections and 45 items, was obtained. Cronbach alfa values of the general practices, surgical team and anesthesia team sections of the scale were calculated as 0.928, 0.906 and 0.946, respectively. As a result of the analyzes, it was determined that the Scale of Using Safe Technology in the Operating Room is a valid and reliable measurement tool that can be used to evaluate safe technology use in the operating room.