Sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB) algılarının incelenmesi
Examination of social science teachers' technological pedagogical field knowledge (TPACK) perceptions
  1. Tez No: 814439
  2. Yazar: ENES BIÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Teknolojik Bilgi, Pedagojik Alan Bilgisi, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Öz Değerlendirme, Social Studies, Technological Knowledge, Pedagogical Content Knowledge, Technological Pedagogical Content Knowledge, Self-Assessment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı kurumlarda çalışan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin eğitim ortamlarında teknoloji ile birlikte, pedagojik bilgi ve alan bilgisini nasıl kullanacakları ile ilgili olan Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) algılarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin TPAB modelinin alt bilgi türleri olan Teknolojik Bilgi (TB), Pedagojik Bilgi (PB), Alan Bilgisi (AB), Teknolojik Pedagojik Bilgi (TPB), Teknolojik Alan Bilgisi (TAB), Pedagojik Alan Bilgisi (PAB) ve Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) bilgi türlerine yönelik öz yeterlilik algıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi algılarına; yaş, cinsiyet, mesleki kıdem, mezun olunan fakülte, bilgisayar sahibi olma durumu, bilgisayar kullanma süresi, bilgisayar kullanma düzeyi gibi değişkenlerin etkisinin olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinin Eyüpsultan görevli 111 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Öz Değerlendirme Ölçeği (TPAB-ÖDÖ) kullanılmış ve elde edilen veriler“SPSS 21.0 Paket Programı”kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden Tarama Modeli kullanılarak elde edilen sonuçlara göre Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin TPAB-ÖDÖ'nün alt boyutlarını oluşturan TB boyutunda kendilerini“biraz yeterli”, PB, AB, PAB, TPB, TAB ve TPAB boyutlarının tamamında ise kendilerini“yeterli”gördükleri tespit edilmiştir. Bu alt boyutlardan en yüksek ortalamaya sahip PB boyutunda Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin kendilerini diğer alt boyutlara göre daha yeterli gördükleri belirlenmiştir. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin yaş, kıdem, kurum türü, mezun olunan fakülte ve bilgisayar kullanma süresi değişkenleri açısından TPAB-ÖDÖ'nün alt boyutlarından TB, AB, PB, TPB, TAB, PAB ve TPAB alt boyutlarında farklılaşma görülmemiştir. Cinsiyet değişkenine göre kadın öğretmenlerin PB ve PAB boyutlarında kendilerini erkek öğretmenlere göre daha yeterli gördükleri, bilgisayar sahibi olma değişkenine göre, kişisel bilgisayar sahibi olan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin TB, TAB, ve TPB boyutlarında kendilerini kişisel bilgisayara sahip olmayan öğretmenlere göre daha yeterli gördükleri, bilgisayar kullanma düzeyi değişkenine göre“ileri düzeyde”bilgisayar kullanma becerisine sahip Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin AB, TB, TAB, PAB, TPB ve TPAB boyutlarında kendilerini diğer Sosyal Bilgiler öğretmenlerine göre daha yeterli gördükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) perceptions of Social Studies teachers working in institutions affiliated to the Ministry of National Education, which is related to how they will use pedagogical knowledge and content knowledge together with technology in educational environments. For this purpose, Technological Knowledge (TK), Pedagogical Knowledge (PK), Content Knowledge (CK), Technological Pedagogical Knowledge (TPK), Technological Content Knowledge (TCK), Pedagogical Content Knowledge (PCK), which are the footer types of TPACK model of Social Studies teachers. and Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) knowledge types, self-efficacy perceptions were tried to be determined. In addition, social studies teachers' perceptions of technological pedagogical content knowledge; It was aimed to determine whether variables such as age, gender, professional seniority, graduated faculty, having a computer, duration of using a computer, and level of using a computer have an effect. The study group of the research consists of 111 Social Studies teachers working in Eyüpsultan of Istanbul in the 2021-2022 academic year. In the data collection process, Technological Pedagogical Content Knowledge Self-Assessment Scale (TPACK-SAS) was used and the obtained data were analyzed using the“SPSS 21.0 Package Program”. According to the results obtained by using the Screening Model, one of the quantitative research methods, it was determined that Social Studies teachers considered themselves“somewhat adequate”in the TK dimension, which is the sub-dimensions of TPACK-SAS, and sufficient in all of the PK, CK, PCK, TPK, TCK and TPACK dimensions. It has been determined that Social Studies teachers consider themselves more competent than the other sub-dimensions in the PD knowledge dimension, which has the highest average among these sub-dimensions. In terms of the variables of age, seniority, institution type, graduated faculty and computer usage time of Social Studies teachers, no differentiation was observed in the sub-dimensions of TPACK-ASS, TK, CK, PK, TPK, TCK, PCK and TPACK. According to the gender variable, it was seen that female teachers considered themselves more competent than male teachers in PK and PCK dimensions. According to the variable of having a computer, it has been determined that the Social Studies teachers who have a personal computer consider themselves more competent in the TK, TCK, and TPK dimensions than the teachers who do not have a personal computer. According to the variable of level of computer use, it has been determined that Social Studies teachers who have“advanced”computer use skills consider themselves more competent than other Social Studies teachers in CK, TK, TCK, PCK, TPK and TPACK dimensions.