Boyun ağrısı olan hastalarda uygulanan kayropraktik diversified tekniği ile drop table uygulamasının karşılaştırılması
A comparison of the chiropractic diversived technique and drop table application in patients who have neck pain
  1. Tez No: 814452
  2. Yazar: DÜNYA TAJİK KIZILTOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFA HAKTAN HATIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropratik, Boyun Ağrısı, Diversified Tekniği, Drop Table Tekniği, Chiropractic, Neck Pain, Diversified Technique, Drop Table Technique
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Non-spesifik boyun ağrısı yaşayan 18-65 yaş arası, kayropraktik tedavilere herhangi bir kontraendikasyonu bulunmayan bireylerden oluşan 45 kişilik bir çalışma grubu olan kişilerin randomize olarak gruplara ayrılması ve iki farklı kayropraktik tekniğinin boyun kas kuvvetine etkisi, ağrı üzerindeki etkisi ve boyun eklem hareket açıklığındaki etkileri karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma Kayro-Fit Fizyoterapi ve Danışmanlık Merkezinde, her grupta 15 katılımcı olacak şekilde toplamda 45 kişi ile yapılmıştır. Katılımcıların yaş, boy, kilo ölçülecek olup randomize olarak 3 gruba ayrılmıştır. Gruplar ise; Kontrol Grubu (n=15), Drop Table Tekniği uygulama grubu (n=15), Diversified Tekniği Uygulama grubu (n=15) dur. 4 haftalık tedavi süresi sonrasında kontrol grubuna da uygulama öncesi yapılan değerlendirmeler tekrarlanmıştır. Değerlendirme zamanları; T0 (spinal manipülasyon tedavi programı öncesi), T1 (spinal manipülasyon tedavi programı sonrası) şeklinde oluşturulmuştur. Çalışmada ölçülecek parametreler; McGill – Melzack Ağrı Anketi, Servikal Eklem Hareket Açıklığı, MicroFet 2 Manuel Kas Testi Cihazı ile kas kuvvet ölçümü şeklinde ayarlanmıştır. Yapılan kayropraktik uygulama gruplarının(diversified grubu ve drop table grubu) her ikisinde de kontrol grubuna göre eklem hareket açıklıklarının arttığı,Mcgill ağrı anketine göre ağrıda azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Boyun izometrik kas kuvveti ölçümlerinde diversified grubundaki artış anlamlı bulunmuştur (p0,05). Kontrol grubunda sadece boyun fleksör kas kuvvetindeki düşüş anlamlı bulunmuştur diğer boyun kas izometrik kasılma kuvvetlerinde anlamlı bir sonuç elde edilmemiştir. Non-spesifik boyun ağrısı olan bireylerin ağrısının azalması ve boyun hareketlerini daha rahat gerçekleştirebilmesi için kayropraktik uygulamalardan yararlanabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
It was aimed to randomly divide a study group of 45 individuals, aged 18-65 years, who have non-specific neck pain and who have no contraindications to chiropractic treatments, and to compare the effects of two different chiropractic techniques on neck muscle strength, pain, and neck joint range of motion. This study was conducted at the Kayro-Fit Physiotherapy and Counseling Center with a total of 45 people, 15 participants in each group. Age, height, weight of the participants will be measured and randomly divided into 3 groups. The groups are; Control Group (n=15), Drop Table Technique application group (n=15), Diversified Technique Application group (n=15). After the 4-week treatment period, the evaluations made before the application were repeated in the control group. Evaluation times; T0 (before the spinal manipulation treatment program) was formed as T1 (after the spinal manipulation treatment program). Parameters to be measured in the study; McGill – Melzack Pain Questionnaire, Cervical Joint Range of Motion was set as muscle strength measurement with MicroFet 2 Manual Muscle Tester. In both of the chiropractic practice groups (diversified group and drop table group), it was concluded that the joint range of motion increased compared to the control group, and there was a decrease in pain according to the Mcgill pain questionnaire. In the neck isometric muscle strength measurements, the increase in the diversified group was significant (p0.05). In the control group, only the decrease in neck flexor muscle strength was significant, but no significant result was obtained in other neck muscle isometric contraction strengths. We believe that individuals with non-specific neck pain can benefit from chiropractic practices in order to reduce their pain and perform neck movements more easily.