Uganda'daki okul terkinin nedenleri ve çözüm yolları: Nitel bir araştırma
The causes of school dropout in Uganda and the ways to overcome: A qualitative study
  1. Tez No: 814555
  2. Yazar: MAGRET SSEBALINGA NTABADDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KILIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul terki, Okulu terkinin nedenleri, Okul terkinin çözüm yolları, Uganda, Sahra Altı Afrika, School Drop-out, The Causes of school drop-out, The ways to overcome school drop-out, Uganda, Sub-Saharan Africa
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Uganda'daki ilkokul ve ortaokullarda okulu terk etmenin nedenlerini ve çözüm yollarını belirlemektir. Yöntem: Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemi olan anlatısal araştırması yöntemi kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme tekniği kullanılarak seçilen 60 katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu sorular ve kapalı uçlu sorular kullanarak görüşme ve anketler yoluyla toplanmıştır. Ayrıca veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Okul bırakma nedenleri arasında yoksulluk, aile içi şiddet, eğitime aile katılımı zayıf olması, cinsel kimlik, akademik başarısızlık, yaş büyümesi, çocukların duyarsız ve ilgisiz olması., arkadaş etkisi, zorbalık, okulların geçici olarak kapatması , okul uzak, ders müfredat ve kötü okul iklimi bulunmaktadır. Okul terkinin çözüm yolları arasında fakir ailelere destek, STK'lar, ailelerin eğitim sürecine katılımı, rehberlik ve danışmanlık hizmetler, burs programları ve yüksek standartlı devlet okulları, öğle yemeği, olumlu okul iklimi , öğrenci takip sistemi, ortak müfredat etkinlikleri, geniş kapsamlı okul değişiklikleri ve öğretmenlerin motive edilmesi bulunmaktadır. Sonuç ve Öneriler: Uganda hükümeti ve diğer karar vericiler, gelir üreten projeler üretebilir, devlet okullarının kalitesi iyileştirilebilir ve etkili okul denetimi sağlanabilir. Öğretmen motivasyonu ve ailenin eğitime katılımı dikkate alınabilir. Gelecekteki araştırmacılar okul terkine dair çözüm yollarının etkililiğini araştırabilirler.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the research is to investigate causes of school dropout and the ways to overcome in primary and secondary schools of Uganda. Method: In this research, a narrative research quantitative research method was used. The study involved 60 participants chosen using purposeful sampling technique. Data was collected using interviews and questionnaires specifically open-ended interview questions and closed-ended interview questions formulated by the researcher. Data was analyzed by means of content analyses. Results: The causes of school dropout include; poverty, domestic violence, low parental involvement in education, child labor, poor academic performance, age, lack of interest in education, bad peer influence, student harassment, class repetition, poor-quality schools and bad school environment. School dropout solution ways include, funded projects for poor families, NGOs, parental involvement in education, guidance, counseling, scholarships, high-quality government schools, lunch, improvement of school environment, monitoring student behavior and teacher motivation. Conclusion and Suggestions: The Ugandan government may establish income-generating projects, improve the quality of public schools. MoES may ensure effective inspection of schools. Teacher motivation and family sensitization regarding the value of education may be prioritized. Future researchers may investigate the characteristics of out-of-school children and the effectiveness of solutions for school dropout.