Kamu sektöründe iyi yönetişim: Filistin'den kanıtlar
Good governance in the public sector: Evidence from Palestine
- Tez No: 814654
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, iyi yönetişim, şeffaflık, kamu katılımı, sorumluluk, belediye, Governance, good Governance, transparency, public participation, accountability, municipality
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde, özellikle kamu sektöründe, iyi yönetişim ile kaliteli hizmet arasındaki ilişkinin önemi artmıştır. Bu çalışmanın amacı, Filistin kamu sektöründe iyi yönetişimin üç ana boyutunu incelemek ve bu boyutların bu sektör tarafından sunulan hizmetlere nasıl etki ettiğini belirlemektir. Şeffaflık, katılma ve sorumluluk esastır. Hedef değişken olan hizmet kalitesi ile bağımsız değişkenler olan şeffaflık, katılım ve sorumluluk arasındaki ilişki bu çalışmada karma yöntemler kullanılarak araştırılmıştır. Nitel yöntemler kullanılarak toplanan nitel veriler, bu kavramlarla ilgili uygulamaları, prosedürleri ve zorlukları yorumlamak ve kapsamlı bir anlayış elde etmek için kullanılmıştır. Filistin'de yaşayan 386 kişinin algılarını belirlemek için 93 Likert ölçeği sorusundan oluşan bir anket doldurmak için uygun bir örneklem seçilmiştir. Ek olarak, Filistin'in en büyük belediyelerinin genel müdürleriyle görüşmeler gerçekleştirildi. Sonuçlar, bir taraftan şeffaflık, katılım ve hesap verebilirlik ile diğer taraftan hizmet kalitesi arasında orta ila güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca sonuçlar hesap verebilirlik ve şeffaflığın hizmet kalitesi üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu gösterirken, katılımın anlamlı bir etkisi olmamıştır. Ayrıca, mali ve insan kaynakları üzerindeki sınırlamalar, etkili yönetişimin önünde önemli engeller oluşturdu. Farklı demografik faktörler arasında da önemli farklılıklar vardı. Sonuçlar, Filistin belediyelerinde şeffaflığı, vatandaş katılımını ve hesap verebilirliği geliştirmeye yönelik devam eden çabalara duyulan ihtiyacı vurguladı. Öneriler, stratejik planlama, kapasite geliştirme ve teknoloji kullanımının teşvik edilmesinin yanı sıra mali ve insan kaynakları konularının ele alınmasını içerir. Bu eylemler yönetişim uygulamalarını ve hizmet kalitesini artırabilir.
Özet (Çeviri)
There has been an increasing concern and interest in good governance and its relationship with service quality, especially in the public sector in the developing countries. This study aims at evaluating and assessing three of the main dimensions of good governance in the Palestinian public sector, and their effect on the services provided by this sector. The dimensions are transparency, participation, and accountability. A mixed-methods design was used in this study; a correlation was established between the independent variables, transparency, participation, and accountability, and the target variable, service quality, so as to find the relation between them. In addition, qualitative data was collected using qualitative methods, which helped interpret and gain comprehensive understanding of the current practices, procedures, and difficulties regarding these concepts in Palestine. A convenient sample of 386 citizens was chosen from different cities and demographics in Palestine to fill a questionnaire made of 93 Likert-scale questions, measuring their perception of the variables. In addition, interviews were held with the general managers of 5 of the largest municipalities in Palestine. The results showed a moderate to strong correlation between transparency, participation, and accountability from one side, and service quality from the other side. Moreover, while the results showed that accountability and transparency had a significant effect on service quality, participation did not have any significant effect. In addition, limitations on financial and human resources posed significant obstacles to effective governance. There were also significant differences among different demographic factors. The results highlighted the need for ongoing efforts to improve transparency, citizen participation, and accountability in Palestinian municipalities. Recommendations include promoting strategic planning, capacity development, and technology use, as well as addressing financial and human resource issues. These actions can enhance governance practices and service quality.