Influencer takipçilerinde beğenilme arzusu ile beden algısı arasındaki ilişkide sosyal etkinin aracılık rolü
The mediating role of social influence in the relaktionship between the desire to be liked and body image in influencers followers
  1. Tez No: 814694
  2. Yazar: MERVE BURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: influencer, influencer takipçileri, beden algısı, beğenilme arzusu, sosyal etki, influencer, influencer followers, body image, desire to be liked, social influence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, influencer, takipçilerinde beğenilme arzusu ile beden algısı arasındaki ilişkide sosyal etkinin aracı rolünü incelemektir. Bu araştırma kapsamında beğenilme arzusu ile beden algısı arasında, beden algısı ile sosyal etki arasında ve beğenilme arzusu ile sosyal etki arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? Beğenilme arzusu ve beden algısı arasındaki ilişkide sosyal etkinin aracı rolü var mıdır? Sorunlarına cevap aranmıştır. Yapılan araştırmada incelenmek istenen durumun güncel olarak var olan durumu ölçekler aracılığı ile ölçülüp sonrasında sonuç elde edildiğinden betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan influencer takipçileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılan 259 (% 72,3) kadın ve 99 erkek (%27,7) olmak üzere toplamda 358 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Vücut Algısı Ölçeği, Beğenilme Arzusu Ölçeği ve Sosyal Etki Ölçeği Kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 ve AMOS 22 programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Bağımlı iki grup arasındaki karşılaştırmalar için T-testi, ikiden fazla grup karşılaştırmaları için ANOVA testi, ilişki durumu için ise Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre beğenilme arzusu ve vücut algısı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunurken, sosyal etki ve beğenilme arzusu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyal etki ve vücut algısı arasında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan aracılık analizi sonucunda influencer takipçileri üzerindeki sosyal etkinin beden algısı ile beğenilme arzusu arasındaki ilişkiye kısmi aracılık ettiği sonucuna erişilmiştir. Aracılık analizinden elde edilen bulguların yapısal modele ait uyum indekslerine bakıldığında ise iyi ve kabul edilebilir uyum düzeyinde olduğu sonucuna erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the mediating role of social influence in the relationship between the desire to be admired and body image in the influencer's followers. Within the scope of this research, is there a significant relationship between the desire to be liked and body image, between body image and social influence, and between the desire to be liked and social influence? Does social influence have a mediating role in the relationship between the desire to be liked and body image? The answers to the questions were sought. In the research, the descriptive research method was used since the current situation of the situation to be examined was measured by means of scales and then the result was obtained. The universe of the research consists of influencer followers living in Turkey. The sample of the study consists of a total of 358 individuals, 259 (72.3%) women and 99 (27.7%) men, reached using the snowball sampling method. Personal Information Form, Body Perception Scale, Desire to Be Admired Scale and Social Impact Scale were used as data collection tools in the research. The data obtained from the research were analyzed through SPSS 22 and AMOS 22 programs. T-test was used for comparisons between two dependent groups, ANOVA test was used for comparisons of more than two groups, and Pearson Correlation analysis was used for relationship status. According to the findings of the study, there was a negative significant relationship between the desire to be liked and body perception, while a positive significant relationship was found between social influence and the desire to be liked. A negative significant relationship was found between social influence and body image. As a result of the mediation analysis, it was concluded that the social effect on the influencer followers partially mediated the relationship between body image and the desire to be liked. When the fit indices of the structural model were examined, it was concluded that the findings obtained from the mediation analysis were at a good and acceptable level of fit.