Çağdaş Türk resim sanatında kaligrafik etkileşim: Murat Morova örneği
Caligraphic interaction in contemporary Turkish painting arts: The case of Murat Morova
  1. Tez No: 814693
  2. Yazar: HATİCE AKBAŞ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİNE İRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kaligrafi, Yazı, İslam Kaligrafisi, Çağdaş Türk Resim Sanatı, Murat Morova, Calligraphy, Script, Islamic Calligraphy, Contemporary Turkish Painting Art, Murat Morova
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kaligrafinin doğu ve batı sanatlarına olan etkisinden yola çıkılarak Çağdaş Türk Resim Sanatındaki konumu ele alınmıştır. Cumhuriyetten günümüze kaligrafiyi sanatının önemli bir parçası haline getiren ülkemiz sanatçılarını değerlendirdikten sonra kaligrafiyi çağdaşlarından farklı bir üslupla kullanan Murat Morova'nın sanat anlayışı incelenmiştir. Geleneksel ögelerin modern yorumlarını yapan sanatçı, protest duruşunun simgesi olan kaligrafiyi günceli sorgulama aracı olarak kullanarak, alt kültürleri, öteki olarak adlandırılanları ve evrensel temaları işlemiştir. Ayrıca Araf'taki pozisyonundan kendi ikonografisi ile doğu-batı sentezi yapan Morova, insan-ı kâmile ulaşma anlayışında olmuştur. Çalışmamızda çağdaş Türk resminde kaligrafik uygulamaları sanatsal pratiğinin omurgası haline getiren Murat Morova'nın sergi analizleri üzerinden geleneksel- modern kesişiminde şimdiyi örgülemede kaligrafinin araçsallığı incelenerek literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The position of calligraphy in Contemporary Turkish Painting is discussed based on its influence on eastern and western arts. Murat Morova's understanding of art, who uses calligraphy in a different style from his contemporaries, is analyzed after evaluating the artists of our country who have made calligraphy an important part of their art from the Republic to the present day. His modern interpretations of traditional elements, the artist uses calligraphy, the symbol of his protest stance, as a means of questioning the present, dealing with subcultures, the so-called other, and universal themes. Besides, Morova, who synthesizes east-west with her own iconography from her position in Purgatory, has been in the understanding of reaching the human being. Using the exhibition analyses of Murat Morova, who has made calligraphic practices the foundation of his artistic practice in contemporary Turkish painting, this study seeks to contribute to the literature by examining the instrumentality of calligraphy in weaving the present at the intersection of traditional and modern.