Characterization of gasdermin B: Expression, modulation, and response to anticancer treatment
Gasdermin B proteinin karakterizasyonu: Ekspresyon analizi, düzenlenmesi ve kanser tedavilerindeki rolü
  1. Tez No: 814794
  2. Yazar: ZAHIRA AHMADI
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. ELİF EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Genetik, Bioengineering, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gasdermin B, Piroptoz, Kanser, Tedavi, Etopozid, Gasdermin B, Pyroptosis, Cancer, Treatment, Etoposide
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Gasderminler por oluşturma özelliği gösteren ve piroptoz adı verilen bir nekroz programlı hücre ölümünde görevi olan proteinlerdir. Bu ailenin hakkında çok daha az veri bulunan üyesi olan Gasdermin B (GSDMB), farklı kanser tiplerinde ve otoimmün ve pro-enflamatuar hastalıklarda görevi olabileceği gösterilmiştir. Fakat, Gasdermin B'nin bu hastalılardaki rolü henüz tam olarak bilinmemektedir. Gasdermin B anlatımının bazı kanserlerde yüksek olması ve bu proteinin piroptozda görev alması nedeni ile bu proteinin düzenlenmesinin ve görevinin anlaşılması yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesi için önemlidir. Bu tez çalışmasında amacımız, GSDMB'nin kemoterapi ajanlarının tetiklediği hücre ölümünde görevi olup olmadığını belirlemektir. Bunun için iki yaklaşım kullanılmıştır: (1) GSDMB'nin hücre içi anlatımı ve bu anlatımın enflamasyonda görev alan farklı yolaklar tarafından düzenlenmesi araştırılmış; (2) apoptozu tetiklediği bilinen bir kemoterapötik bir ilaç kullanımının Gasdermin B'yi nasıl modüle ettiği belirlenmiştir. Bunun için, Gasdermin B anlatım seviyesi ve düzenlenmesi farklı kanser hücre hatlarında belirlenmiştir. Ayrıca, etopozidin GSDMB üzerindeki etkisini hücre morfolojisi, hücre hayatta kalımı ve hücre ölümü parametrelerini ölçerek araştırılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, GSDMB proteinin hücre ölümü ve kanser karşıtı tedavilerdeki görevinin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Gasdermins are pore-forming proteins involved in pyroptosis, a form of necrotic programmed cell death. Gasdermin B (GSDMB), one of the least studied members of the family, was shown to be involved in different cancer types, autoimmune disorders, and inflammatory diseases. However, the exact mechanism of Gasdermin B's function on these different diseases is still ill-characterized. Because of Gasdermin B's high expression in cancer and its role in pyroptosis, understanding the regulation and function of this protein is crucial to develop new therapeutic strategies. In this thesis, we aimed to examine the role of GSDMB as a mediator of pyroptotic cell death in response to chemotherapeutic agents. Two main approaches were used: (1) assessing endogenous GSDMB expression and regulation in response to different inflammatory pathways, (2) examining the modulation of GSDMB in cancer cells upon treatment with a chemotherapeutic agent known to activate apoptosis. For this purpose, GSDMB expression was determined in cell lines from different cancer types and modulation of its expression was analyzed. Moreover, the impact of etoposide treatment on GSDMB expression was assessed by monitoring cell morphology, viability, and death. Overall, the outcomes of this thesis will generate supplementary insights into the function of GSDMB in cell death and its response to anticancer treatment.