Public accessibility to urban waterfronts: The case of jeddah city
Kentsel kıyılarda kamusal erişim: Cidde kenti örneği
- Tez No: 814854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERENGÜL SEÇMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sahil Bağlantısı, Kentsel Kıyı Gelişimi, Yaya Dostu Çevre, Cidde, Al-Shati Bölgesi, Waterfront Connectivity, Urban Waterfront Development, Pedestrian-friendly Environment, Jeddah, Al-Shati District
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma, Cidde sahili ile Al-Shati mahallesi arasındaki yaya erişilebilirliğini araştırmaktadır. Kamuya açık erişimin zayıf noktalarını belirlemek ve alternatif düzenlemeleri belirlemek amacıyla yaya erişilebilirliği fiziksel, görsel ve işlevsel açıdan incelenmiştir. Çalışmanın kapsamı, bahsi geçen kıyı mahallesinde yer alan sokak ağının yaya erişilebilirliğinin kapsamlı değerlendirmesi ile sınırlıdır. Çalışma, şu araştırma sorularına yanıt aramak üzere nicel ve nitel yöntemlerden yararlanmaktadır:“Genel olarak Cidde sahilinde yaya erişimi bakımından yapılı çevrenin niteliği nedir?”“Cidde sahili ile Al-Shati mahallesi arasındaki fiziksel yaya erişiminin niteliği nedir?”“Suya ve manzaraya görsel erişimin niteliği nedir?”“Cidde sahili ve mahalle arasındaki fiziksel, görsel ve işlevsel erişimin niteliği ile birlikte halkın erişimini iyileştirecek unsurlar nelerdir?”Araştırma soruları, genel erişilebilirlik kalitesini, belirli fiziksel ve görsel erişilebilirlik koşullarını ve ileriye dönük iyileştirmeleri ele almaktadır. Ziyaretçilerin Cidde kıyısına ilişkin özellikleri, tercihleri ve algıları hakkında çevrimiçi yapılan bir anket yoluyla elde edilen verileri analiz etmek için tanımlayıcı istatistik ve çapraz tablo analizi yapılmıştır. Ayrıca coğrafi bilgi sistemi (CBS) kullanılarak erişim haritalaması ve yaya erişimi alan analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, kıyı bölgesindeki yaya bağlantısını ve kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik olasılıklar hakkında bilgiler sunmaktadır. Çalışma, Cidde'nin kıyı şeridinde devam etmekte olan kentsel tasarım uygulamalarına katkı sağlayacak niteliktedir. 76 kent sakininin anket yanıtlarından elde edilen çalışma bulguları, kıyı arkasında yer alan ara sokakların yeniden düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir. Yaya erişim kolaylığı ve kamusal mekan tasarımı dahil olmak üzere sokak güvenliğinde iyileştirmeler gerektirdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle Cidde'de yaşayan tüm anket katılımcıları, kenti yaya dostu hale getirmek için sokak ağının sahil ile bağlantılı hale gelmesi için iyileştirme projesinin gerekli olduğuna inanmaktadır. Yaya erişimi iyileştirildiği takdirde ziyaretçiler açısından kıyıya erişmek ve kıyının olanaklarından yararlanmak daha kolay olacaktır. Kıyı alanına bağlanan sokakların çoğu konut alanında yer aldığı için bulgular aynı zamanda bu sokaklar boyunca kamusal mekanlara olan ihtiyacı da vurgulamaktadır. Bu alan ile ilgili yapılacak gelecek çalışmalarda, örneklem boyutunun genişletilmesi ziyaretçilerin tercihlerini ve görüşlerini etkileyebilecek ek faktörleri incelemek açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the pedestrian accessibility between Jeddah's waterfront and the nearby Al-Shati neighborhood. Public access is examined from a physical, visual, and functional standpoint with the goal of identifying weaknesses and outlining alterative measures. The scope of the study includes a thorough evaluation of the waterfront neighborhood's existing street networks' pedestrian accessibility. The study makes use of quantitative and qualitative approaches to pursue answers to these research questions:“What is the quality of the built environment for pedestrian access on Jeddah's waterfront in general ?”,“What is the quality of the physical access between Jeddah waterfront and the adjacent neighborhood?”,“What is the quality of the visual access to the water and scenery?”,“What are the aspects that if provided will enhance the public access condition for its physical, visual, and functional dimensions between Jeddah's waterfront and the adjacent neighborhood?”. The research questions address the general accessibility quality, the particular physical and visual accessibility circumstances, and the prospective improvements to the accessibility conditions. An online survey analyzed through statistical methods, which are descriptive statistics and cross-tabulation analysis, which is a tool for investigating the data acquired from the survey on visitor's characteristics, preferences, and perceptions of Jeddah's waterfront. In addition, access mapping through geographic information system (QGIS), and on- site analysis are conducted. The results offer insightful information on the difficulties and possibilities for improving pedestrian connectivity and user experience in the waterfront area. The study aims to contribute ongoing urban design implementations to develop Jeddah's waterfront. From the survey responses of 76 city inhabitants, the study findings imply that the upper in-between streets require remodeling, as well as improvements to pedestrian access convenience and street safety, including public space design and connectivity. Notably all the survey participants living in Jeddah believe that a recovery project is needed to reconnect the city with its waterfront through the street's networks, to make it pedestrian-friendly. The waterfront visitors would find it simpler to reach the shore and take advantage of its amenities if the situation of pedestrian access is improved. As most of the streets leading to the shoreline are residential, the findings also highlight the need for public areas along those streets. More research is required to broaden the sample size and examine additional factors that can impact visitors' preferences and views.